Skip to main content
Asiakastarina

DTS Finlandin patentoidulla menetelmällä voidaan tuottaa turvallinen maanparannustuote lähes mistä tahansa orgaanisesta tuotteesta

8.3.2021

Sisällysluettelo
    DTS Finland

    Digi Toilet Systems, lyhyemmin DTS Finland, on kehittänyt iTOA® kuivakäymäläkontin, jonka avulla voidaan toteuttaa hygieeninen sanitaatio lähes kaikkiin olosuhteisiin.

    Nettisivut

    Digi Toilet Systems, lyhyemmin DTS Finland, on kehittänyt iTOA® kuivakäymäläkontin, jonka avulla voidaan toteuttaa hygieeninen sanitaatio lähes kaikkiin olosuhteisiin. Lopputuotteena on turvallinen maanparannustuote, jota voidaan käyttää lannoitteenomaisesti kaikille kasveille. Läpimeno vie lähes minkä tahansa orgaanisen tuotteen osalta vain noin vuorokauden.

    Ennen DTS Finlandin perustamista keksijä Raini Kiukas toimi yrittäjänä DT- eli Dry Toilet -keskuksessa. DT-keskus perustettiin vuonna 2004.

    Berggren_Kiukas-2

    – DTS-Finland sai alkunsa, kun vuonna 2017 meillä DT-keskuksella tuli eteen tarjouspyyntö, jonka myötä oli kehiteltävä menetelmä siihen, miten käymäläjäte saataisiin kiertoon turvallisesti, Kiukas muistelee. 

    Tuolloin Kiukas löysi ensimmäistä kertaa ihmisen käymäläjätteelle soveltuvan menetelmän. Kehitystyötä tuli tuolloin rahoittamaan Business Finland.

    – Heidän toiveensa oli, että tätä toimintaa varten perustettaisiin kokonaan uusi startup. Niin me sitten teimme, Kiukas muistelee. 

    Lopputuotteena hiilinegatiivinen lannoite

    Kehitystyön tavoitteena on luoda mikroterminen menetelmä, jonka avulla lähes kaikki orgaaniset aineet ja teollisuuden sivuvirrat saataisiin turvallisesti takaisin kiertoon. Tavalliseen kompostointiin verrattuna menetelmä tuottaa hyvin vähän hiilidioksidia. Lopputuote on kuivaa ja hygieenistä maanparannusainetta, mikä tekee esimerkiksi pilleröinnistä ja säkittämisestä helppoa.

    – Kun valmis tuote on maassa ja kasvaa uutta satoa, niin siitä tulee samalla hiilinegatiivinen. Päästöt ovat niin vähäiset, Kiukas kertoo. 

    – Koska lopputuote on kuivaa, on sen kuljettaminen huomattavasti helpompaa esimerkiksi märkiin massoihin verrattuna. Tämä voisi olla siis helposti myös vientituote siinä missä jokin kivennäislannoitekin. Jos ajatellaan vientiä muuten, niin itse lopputuotteen lisäksi voidaan tietysti viedä myös kokonaisia yksiköitä laitteineen ja mikrobiherätteineen testattavaksi sille materiaalille, mistä jätettä syntyy, Kiukas pohtii.

    Berggren_Kiukas-5

    Pienten päästöjensä ja helpon kuljetettavuutensa lisäksi valmiissa maanparannusaineessa on muutakin hyvää. Prosessin aikana hajoavat esimerkiksi tietyt haitalliset aineet ja bakteerit. Näin ollen esimerkiksi juuri ihmisen ulosteesta voidaan oikeasti saada turvallinen lannoite. Hygieenisyytensä ansiosta maanparannusaineelle on myönnetty myös Ruokaviraston hyväksyntä. Tämä tarkoittaa sitä, että lopputuotetta voi käyttää lannoitteenkaltaisesti kaikille kasveille.

    Yhteinen kieli löytyi heti alussa

    Menetelmään liittyvälle kuivakäymäläkontille on haettu patenttisuojaa kansainvälisesti. Berggrenin Seppo Kilpeläisen erityisosaaminen mikrobiologian parissa on yksi tekijä, minkä ansiosta tähän pisteeseen on päästy. Yhteinen kieli löytyi heti alkumetreillä. 

    – Seppo on ihminen, joka ymmärtää käyttämiämme termejä. Siitä se sitten lähti, eikä myöhemmin ole ollut tarvetta kilpailuttaa, että saisiko jostain muualta halvemmalla. Kun on kerran löytänyt hyvän tyypin ja yhteistyö toimii, niin se on siinä, Kiukas painottaa. 

    – Jos ajatellaan taas patenttihakemuksen kieltä, niin sehän on ihan hullua. Kun näin luonnoksen ensimmäisen kerran, niin ajattelin, että eihän tätä kukaan voi lukea. On siis löydettävä henkilö, jonka kanssa keskustelu sujuu. Luotan Seppoon ja Berggreniin täysin. Jos jokin asia on epäselvä, niin saan heiltä vastauksen. Antaahan se Googlekin aina jonkinlaisen vastauksen juu, mutta näihin asioihin tarvitaan ihminen, Kiukas naurahtaa.

    Tekeminen on vaatinut todistelua

    Pitkä kehitystyö sai ehdottomasti arvoisensa tunnustuksen, kun vuonna 2020 Kiukkaalle myönnettiin maailmanlaajuisen naiskeksijöiden verkoston, GlobalIWIIN:n, pääpalkinto sosiaalisen innovaation kategoriassa. Keksijänä ja vieläpä naiskeksijänä toimiminen ei kuitenkaan ole aina ollut lainkaan helppoa.

    – Kyllähän sitä on esimerkiksi joissakin alan tapahtumissa ollut hieman sellainen heinähatuttelun meininki. Aloitamme juuri menetelmämme testauksen puhdistamolietteellä. Se on varmasti vaikein asia ja aine, mitä tällä saralla on. Kun olen kertonut, että se voidaan saada puolessatoista vuorokaudessa vaikka säkkiin asti, niin on sitä joku saattanut vähän hymyillä, että heinähattu se siinä. On tämä siis vaatinut todistelua, kun ei siihen ole kukaan myy pystynyt, Kiukas toteaa. 

    – Maailmalla kiertää edelleen valtavan iso ulosteesta alkanut tautikierre, kun juomavesi ja ulosteet ovat menneet sekaisin. Tätä kysymystä ei ole vielä koskaan ratkaistu, vaikka juhlapuheissa aina sanotaan, että sillä pitäisi jotain tehdä. Monta rahoitushakemusta on tehty, mutta rahaa ei tule. Biojätteen käsittelyyn kyllä saa rahaa, mutta ei tähän. Tuulimyllyjä vastaan taisteleminen on tässä aika usein tullut mieleen, Kiukas naurahtaa.

    Tällä hetkellä kehitystyö on siinä vaiheessa, että voidaan todella puhua laajasti orgaanisten jätteiden käsittelemisestä – mitään sellaista ei ole vielä tullut vastaan, mitä ei olisi saatu vuorokaudessa hajoamaan. Lentoon lähtemiseksi kaivattaisiin kuitenkin vielä isompia siipiä. 

    "Lannistua ei ikinä kannata"

    Muita uusia keksijöitä Kiukas haluaa kannustaa ottamaan rohkeasti yhteyttä johonkin toiseen keksijään, jonka prosessi on jo hieman pidemmällä. Kokeneemmalta kollegalta kannattaa selvittää, että mitä kannattaisi ensimmäiseksi tehdä. Kaikille ei kuitenkaan kannata mennä kertomaan kaikkea ja esimerkiksi juuri patenttiasioista kannattaa huolehtia ennemmin aiemmin kuin myöhemmin. 

    – Meidätkin löysi nopeasti todella moni konsultti. Monen näköistä kaveria on siis lapannut ovesta sisään. Otimme Business Finlandin vinkistä vaarin ja patentoimme keksinnön hyvin pian. En tiedä, milloin olisi tullut vastaan se tilanne, kun vaikka joku konsultti olisi halunnut ottaa hoidettavakseen kaiken sitten ihan kokonaan. Salassapitosopimus kannattaa aina tehdä, kun alkaa puhua asioista jonkun ulkopuolisen kanssa, Kiukas painottaa.

    – Myös Keksintösäätiö ja ELY-keskus ovat sellaisia tahoja, joilta voi saada apua ja hyviä kontakteja. Lannistua ei ikinä kannata, Kiukas summaa.

    Kokemuksia_logo
    Asiakaskokemustarinamme on tuottanut puolueettomasti Kokemuksia.fi. Kunkin kokemustarinan on hyväksynyt haastateltu asiakas, eikä Berggrenillä ole ollut mahdollisuutta vaikuttaa tarinan sisältöön.

    Pysy ajan tasalla IP-uutisista

    Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.