ELLEGO™ suunnittelee ja valmistaa akustolatureita, tasavirtajärjestelmiä ja erilaisia tehoelektroniikan ratkaisuja, joita käytetään erityistä luotettavuutta vaativissa teollisissa sovelluksissa, kuten voimalaitoksissa, sähköverkoissa, laivoissa ja lentokentillä. Vuonna 1979 perustettu perheyhtiö panostaa kasvuun ja kansainvälistymiseen. Berggren on ollut ELLEGOn yhteistyökumppani jo useiden vuosien ajan ja kasvua on rakennettu monipuolisesti yhdessä.
Halikon asemaseudulla sijaitseva toimitilarakennus kattaa alleen kaiken ELLEGOn toiminnan aina suunnittelusta tuotantoon. ELLEGO työllistää tällä hetkellä hieman yli 30 henkilöä ja sen asiakkaita ovat niin pienet kuin suuretkin kotimaiset ja globaalit yritykset. Valmiiden tuotteiden loppukäyttöpaikoista noin 70-80 % on ulkomailla.
– Tyypillistä kaikille asiakkaidemme kohteillemme on se, että kyseessä on jokin kriittinen järjestelmä, korkeaa luotettavuutta vaativa sekä jollain tapaa sellainen spesiaali kohde, johon ei löydy suoraan hyllystä sopivaa tuotetta. Käytännössä laitteemme joko tuottavat sähköä johonkin järjestelmään tai varmistavat asiakkaan liiketoiminnan katkeamattomuuden häiriötilanteessa, summaa ELLEGOn tuotekehityksestä ja IPR-asioista vastaava Terho Kaikuranta.
Terho Kaikuranta, Head of R&D and IPR - Ellego
– Tuotteissamme on korkea kotimaisuusaste niin raudassa kuin ohjelmistoissa. ELLEGOlla on myös laaja tuotekehitysverkosto, jonka ansiosta meillä on kykyä toimittaa ja tehdä suuriakin kokonaisuuksia. Meillä on siis kokoamme isommat muskelit, Kaikuranta jatkaa.
Läpi historiansa ELLEGO on ollut hyvin vakaa toimija. Liiketoiminta keskittyi pitkään perinteisen teknologian ympärille, kunnes erään lentokenttäsovelluksen kanssa kehitetty innovaatio osoittautui huomattavasti perinteistä teknologiaa tehokkaammaksi. Sen potentiaali tunnistettiin selkeästi.
– Lähdimme tutkimaan asiaa lisää ja pian kävi ilmi, että tämä on aika kova juttu ja innovaatio kannattaisi suojata patentoimalla. Siinä kohtaa meidän piti valita, kenen kanssa lähtisimme patenttisuojaa rakentamaan. Meille oli tärkeää valita sellainen IPR-kumppani, joka osaa hommansa ja jolta löytyy kokemusta sekä näyttöjä, Kaikuranta muistelee.
Yksi Berggrenin valintaan vaikuttaneista tekijöistä oli laaja palvelukokonaisuus ja sen tuoma helppous.
– Tykkäsin siitä, että Berggreniltä saa käytännössä kaiken IPR-asioihin liittyvän ja jopa vähän enemmän. Heidän osaamisensa ulottuu IPR:n ulkopuolellekin, kuten esimerkiksi tuotekehitykseen liittyviin sopimuksiin ja riskienhallintaan, Kaikuranta sanoo.
Ensimmäisen patenttihakemuksen jälkeen yhteistyö Berggrenin kanssa on laajentunut huomattavasti. Tällä hetkellä ELLEGOlla on yhteensä neljä patentoitua keksintöä ja kaksi rekisteröityä tavaramerkkiä useissa maissa. Lisäksi Berggren on toteuttanut ELLEGOlle muun muassa freedom to operate -katselmuksen ja auttanut työsuhdekeksintöjä käsittelevän ohjesäännön sekä avoimen lähdekoodin lisenssien käyttöohjeen luomisessa. Merkittävä osa yhteistyöstä on liittynyt juridiseen konsultointiin.
– Juridista konsultointia olemme käyttäneet kohtalaisen paljon. Sellainen tyypillinen tilannehan on se, että joku suuri globaali yritys, jolla on isot lakiosastot ja paljon kokemusta, pystyy pahimmillaan johdattelemaan pientä firmaa mennen tullen, jos firmassa ei olla hereillä. Berggren on auttanut meitä erilaisten sopimusluonnosten kirjoittamisessa ja vaihtoehtojen pohdinnassa. Heidän juristiensa kanssa olemme käyneet läpi myös muualta tulevia sopimusehdotuksia ja analysoineet niitä, Kaikuranta kertoo.
– Meillä on joitakin sellaisia tuotekehityssopimuksia, joissa on erikoispiirteitä. Tuotekehitys on tulevaisuuden rakentamista – tehdään sellaista, mitä ei tänään vielä ole. Kun siihen liittyen tehdään sopimuksia, niin täytyy osata ottaa huomioon mahdolliset haasteet ja niin sanotut juridiset miinat ennen kuin sopimuksen allekirjoittaa, Kaikuranta painottaa.
ELLEGO kehitti yhdessä Berggrenin kanssa IPR-lisensointistrategian. Sen avulla muille yrityksille voidaan antaa mahdollisuus hyödyntää ELLEGOn suojattua keksintöä.
– Lisensointistrategian avulla voimme laajentaa omaakin liiketoimintaamme. Keskustelemme lisensseistä tällä hetkellä useamman osapuolen kanssa, joten kyseessä on potentiaalinen liiketoiminnan uusi elementti. Keksintömme ovat vielä aika tuoreita, mutta kun mennään vaikkapa viisi vuotta eteenpäin ja toimittajien kilpailu lisääntyy, niin voi olla, että meille tai muille syntyy vielä lisää intressejä alkaa lisensoida, Kaikuranta kertoo.
– IPR on nimenomaan tulevaisuutta. Sen osalta täytyy katsoa 10-20 vuotta eteenpäin ja miettiä, mitä voisi tapahtua. Kaikki se vaikuttaa tämän päivän tuotekehitystoimintaan, IPR-toimintaan ja päätöksiin, Kaikuranta toteaa.
Vaikka keksinnöt ja sitä kautta esimerkiksi patentit ja tavaramerkit ovat vielä verrattain uusia, on ELLEGO silti ehtinyt nähdä, kuinka merkittävästi ne vaikuttavat sopimusneuvotteluissa ja asiakkaiden kanssa keskustellessa. Patentteja osataan kunnioittaa.
– Vaikka IPR-salkkumme on pieni, olemmehan pieni firma, niin meillä on kuitenkin sen verran patentteja, että niillä on vaikutusta isoihinkin firmoihin. Suoja oikeasti näkyy ja tuntuu, eikä ole vain paperi jossakin toimistossa. Muillekin pk-firmoille haluaisin sanoa sen, että omastaan kannattaa pitää kiinni ja rakentaa sille suojaa. Patentointiin on saatavilla hyvin erilaista tukea ja rahoitusta, joten pienienkin firmojen on helppo aloittaa prosessi jollakin tasolla, Kaikuranta kannustaa.
ELLEGO on suhteessa kokoluokkaansa panostanut uusien tuotteiden ja teknologioiden kehittämiseen huomattavan paljon. Investoinnit ovat kuitenkin olleet tärkeitä, sillä ne ovat osaltaan mahdollistamassa liiketoiminnan kasvua edelleen tulevaisuudessa.
– Totta kai toivomme, että tämä panostus alkaa tuomaan meille myyntiä ja kasvua. Sen myötä meille tulee varmasti uusia IPR:ään liittyviä tarpeita. Samalla on entistä tärkeämpää katsoa, että sopimukset ja juridiset seikat ovat kohdallaan ja että esimerkiksi vapaus toimia säilyy edelleen hyvällä tasolla, Kaikuranta kiteyttää.
Yhteistyötä Berggrenin kanssa Kaikuranta kuvailee yleisesti hyvin sujuvaksi. Arkiset, toistuvat asiat, kuten esimerkiksi IPR-vuosimaksut, hoituvat suoraan Berggrenin laskutuksen kautta. ELLEGO on hyödyntänyt kattavasti myös Berggrenin koulutus- ja webinaaritarjontaa.
– Olemme toimineet yhdessä monen eri Berggrenin asiantuntijan kanssa. Parasta tuollaisessa suuressa talossa onkin se, että siellä on tiettyihin aiheisiin erikoistuneita asiantuntijoita, joiden kokemusta asiakkaat voivat hyödyntää. Berggren tuntee historiamme, ihmisemme ja tekniikkamme. On etu, että saamme heiltä saman katon alta kaiken. Jos vastaava palvelukokonaisuus pitäisi ostaa vaikkapa kolmesta eri firmasta, niin kyllähän se olisi paljon kankeampaa, Kaikuranta sanoo.
ELLEGO arvioi vuosittain sitä, miten yhteistyö eri palveluntuottajien kanssa on sujunut. Berggren on vuodesta toiseen osoittautunut hyväksi yhteistyökumppaniksi.
– Rankkaamme tilanteen ihan pisteiksi asti ja kyllä tällaisessa vertailuissa Berggren vetää aika kovat pinnat. Heidän toimintansa on ollut mallikasta ja olen kyllä todella tyytyväinen. Heillä on mukavaa porukkaa, jonka kanssa on kiva toimia. Voin kyllä suositella heitä ja aika monelle olen suositellutkin. Tiedän, että homma toimii ja että heillä on osaamista. Sen vuoksi heitä on mukava suositella, Kaikuranta hymyilee.
Asiakaskokemustarinamme on tuottanut puolueettomasti Kokemuksia.fi. Kunkin kokemustarinan on hyväksynyt haastateltu asiakas, eikä Berggrenillä ole ollut mahdollisuutta vaikuttaa tarinan sisältöön.