Berggren | Asiakkaamme

Lähes äänetön eSled-sähkömoottorikelkka on useamman keksinnön summa

Kirjoittanut Aurora Powertrains Oy | Sep 14, 2023 10:26:25 AM

Arktisiin olosuhteisiin suunniteltu eSled-sähkömoottorikelkka kulkee lumella lähes äänettömästi. Monilla moottorikelkkasafareilla polttomoottorin pärinä onkin vaihtunut sähkökäyttöisen kelkan tarjoamaan hiljaisuuteen. Yhä useampi yritys haluaa ottaa käyttöönsä sähköllä kulkevat kelkat juuri niiden hiljaisuuden, ekologisuuden ja kasvavan asiakaskysynnän vuoksi. Rovaniemeläisen Aurora Powertrains Oy:n valmistamia sähkömoottorikelkkoja on myyty Suomen lisäksi myös muihin Pohjoismaihin.

Aurora Powertrains Oy on perustettu vuonna 2017. Sähkökäyttöisen moottorikelkan kehitys sai alkunsa kuitenkin jo vuonna 2010 Lapin ammattikorkeakoulussa, josta Aurora Powertrains sittemmin spinnasi. Sähkömoottorikelkkojen lisäksi yritys valmistaa akkumoduuleja ja niistä koottavia akustoja muidenkin valmistajien pienkoneisiin ja -laitteisiin.

– Sähkömoottorikelkka on tietysti yksi päätuotteitamme. Sen mukana omaksi tuotteekseen ovat kehittyneet myös nämä akkumoduulit ja niistä rakennetut akustot. Modulaaristen akkujen avulla voidaan rakentaa erilaisia akustoja esimerkiksi sähköveneisiin tai joihinkin työkoneisiin. Tyypillisesti keskitymme ainakin jollakin tavalla tällaisiin offroad-sovelluksiin, kertoo Aurora Powertrainsin toimitusjohtaja Matti Autioniemi

Matti Autioniemi, toimitusjohtaja, Aurora Powertrains

– Sähkömoottorikelkkojen osalta isoimpia asiakkaitamme ovat ohjelmapalveluyritykset, jotka tarjoavat asiakkailleen sähkökelkkasafareita. Tulevaisuudessa kelkkoja tulee menemään myös esimerkiksi hiihtokeskuksiin ja kuluttaja-asiakkaille, Autioniemi jatkaa.

Kokonaisvaltainen kumppani kaikissa IPR-asioissa

Aurora Powertrainsin kehittämä eSled-sähkömoottorikelkka on yksi koko maailman ensimmäisistä alusta asti sähkökäyttöiseksi suunnitelluista moottorikelkoista. Uuden kelkan, akkumoduulien sekä akustojen kehittämisen yhteydessä on syntynyt myös useampi kokonaan uusi keksintö. Patentti- ja IPR-asioissa Aurora Powertrainsin kumppanina toimii Berggren. 

Yhteistyö Berggrenin kanssa sai alkunsa jo ammattikorkeakoulun sähkömoottorikelkka-hankkeen yhteydessä – yksi hankkeen viimeisistä projekteista liittyi sähkökelkan kaupallistamiseen ja IPR:n kehittämiseen. Berggren toimi projektissa ammattikorkeakoulun yhteistyökumppanina.

– Jo tuon hankkeen aikana laitoimme yhden patenttihakemuksen vireille yhteistyössä heidän kanssaan. Kun sitten vuonna 2017 spinnasimme Aurora Powertrainsin kanssa, oli meille aika luonnollista jatkaa yhteistyötä Berggrenin kanssa, Autioniemi muistelee.

Vuosien varrella Berggren on muun muassa kouluttanut Aurora Powertrainsin henkilöstöä IPR- ja patenttiasioissa, laatinut IPR-suunnitelman, auttanut tunnistamaan uusia keksintöjä, tehnyt ennakkouutuustutkimuksia, patenttien toiminnanvapausselvityksiä ja keksintöjen määrittelyä. Uusimpana mukaan on tullut myös mallisuojien hakeminen. 

– Halusimme kumppanin tietysti patenttihakemuksien tekemiseen ja jättämiseen, mutta toisaalta myös koko IPR- ja patenttiprosessin hallintaan. Kyse kun ei ole vain hakemuksen tekemisestä, vaan sen jälkeenhän patentti vasta alkaa elää omaa elämäänsä. Hakemuksen tekemisen jälkeen on vielä monta vaihetta ja deadlinea, joista täytyy pitää kiinni. Berggreniltä muistetaan muistuttaa hyvissä ajoin aina, jos jotakin pitää tehdä, Autioniemi hymyilee. 

Satoja säästyneitä työtunteja

Käytännössä prosessi lähtee liikkeelle usein siitä, kun Aurora Powertrainsilla tunnistetaan jokin idea ja innovaatio, jolla voisi olla uutuusarvoa. Sen jälkeen otetaan usein puhelu Berggrenin suuntaan ja kuulostellaan yhdessä, voisiko ideassa olla itua. 

– Teemme tietysti aina uuden innovaation tai idean kohdalla pientä taustatutkimusta itsekin, että löytyykö jostakin maailmalta jo vastaavaa. Jos meidän mielestämme ei löydy, niin sitten olemme Berggreniin yhteydessä ja tutkimme asiaa yhdessä. Jos kaikki näyttää hyvältä, niin he tekevät ennakkouutuustutkimuksen ja jos sekin näyttää hyvältä, niin lähdemme kirjoittamaan uutta keksintöä tarkemmin auki. Toimitamme tekstin ja tarvittavat kuvat Berggrenille ja alamme työstää patenttihakemusta. He kääntävät meidän tuottamamme materiaalit patenttikielelle, Autioniemi kuvailee. 

– Yhteistyö Berggrenin kanssa on säästänyt meiltä arviolta satoja työtunteja, kun meidän ei ole itse tarvinnut opetella kirjoittamaan patenttitekstiä. He osaavat lypsää meistä tarvittavan tiedon ulos, jotta materiaalit saadaan valmiiksi. Patenttihakemuksen yhteydessä tarkistamme tietysti myös sen, olisiko tässä vielä jotain muutakin suojattavaa kuin alkuperäinen idea, Autioniemi summaa. 

Asiakkaasta pidetään hyvää huolta

Tärkeimmäksi asiaksi Berggrenin kanssa tehtävässä yhteistyössä Autioniemi nostaa sujuvan kommunikoinnin ja sen, miten hyvin sovitut aikataulut pitävät. Hän kokee, että Berggrenillä asiakkaasta pidetään hyvää huolta. Asioita hoidetaan yleensä jopa hieman etukäteen ja hyvissä ajoin ennakoiden niin, ettei tärkeistä deadlineista myöhästytä.

– Toivoimme saavamme ammattilaisen viemään patentti- ja IPR-asioitamme eteenpäin. Siinä on mielestäni varsin mallikkaasti onnistuttu. Yhdessä Berggrenin kanssa hankittuja, myönnettyjä patentteja meillä on tällä hetkellä yhteensä neljä. Parhaillaan meneillään on myös yksi mallisuojaan liittyvä hanke ja todennäköisesti pian alkaa toinenkin, Autioniemi kiteyttää. 


Asiakaskokemustarinamme on tuottanut puolueettomasti Kokemuksia.fi. Kunkin kokemustarinan on hyväksynyt haastateltu asiakas, eikä Berggrenillä ole ollut mahdollisuutta vaikuttaa tarinan sisältöön.