Lentola Logistics kehittää parhaillaan sähkökäyttöisiä ilma-aluksia hyödyntävää kuljetusjärjestelmää, jolla voidaan pienentää haja-asutusalueiden last mile -kuljetusten hiilidioksidipäästöjä jopa 70 %. Yhdessä Berggrenin kanssa kaksimoottorisen ilma-aluksen suunnattavan työntövoiman kontrollointiin ja rahtitilan toimintaan saatiin haettua patentti USA:sta vuoden 2020 alussa. USA:n lisäksi hakemuksia on vireillä myös muualle maailmaan.
Lentola Logistics on kolmehenkinen firma. Toimitusjohtaja Markus Hohenthalin lisäksi kehitystyötä tekevät kaksi Tampereen ammattikorkeakoulun insinööriä – Johannes Lappalainen ja Risto Hyväri.
– Kyseessä on VTOL -ilma-alus, eli kone nousee ja laskeutuu pystysuorasti. Nykyinen aluksemme kantaa korkeintaan 4 kg hyötykuorman ja sen kantama on rahdin painosta riippuen 30-40 km. Jos hyötykuorman sijaan alus täytetään lisäakuilla, kantama kasvaa n. 90 km:iin. Se soveltuu kaiken päivittäisen postin ja pakettien jakeluun joko suoraan verkkokaupoista tai Postin jakelureittejä pitkin, Hohenthal kertoo.
– Voisimme periaatteessa järjestää suuren osan maaseudun ja haja-asutusalueiden last mile -jakelusta. Tämä on hyvin ekologinen tapa ja lisäksi myös sitä kustannustehokkaampi, mitä vaikeampi reitti on kyseessä. Olemme laskelmiemme osalta vasta aivan alustavissa luvuissa, mutta niiden mukaan näillä alueilla pystyisimme leikkaamaan kuljetusten hiilidioksidipäästöistä jopa 70 %, Hohenthal summaa.
"Mikan tietämys oli kovinta luokkaa"
Hohenthal jätti ensimmäisen ilma-alusta koskevan patenttihakemuksen itse vuonna 2014. Nälkä kuitenkin kasvoi syödessä ja lopulta Hohenthal päätti ottaa yhteyttä Berggrenin Mika Laajalahteen.
– Mikalla on itsellään vahva ilmailutausta. Kun kävi ilmi, että hän on sekä IPR-alalla pitkään toiminut asiantuntija että ilmailuharrastaja, oli valinta selvä. En siinä vaiheessa enää miettinyt muita toimijoita. Mikan tietämys oli kovinta luokkaa, mitä vain voi olla, Hohenthal muistelee.
– Mika osasi selventää erittäin tarkasti, mitkä kaikki vaihtoehdot olivat mahdollisia. Aloimme heti työstää tarvittavia muutoksia, jotta patentti saataisiin hyväksyttyä. Patenttihakemuksen jättämisessä on otettava huomioon lukuisia eri seikkoja. Saimme Yhdysvalloista iloisia uutisia vuonna 2020, kun patentti hyväksyttiin. EU-patentti myönnettiin tälle keksinnölle kesäkuussa 2022, ja toiselle rakenneratkaisullemme myönnettiin EU-patentti joulukuussa 2023.
Patentit edesauttavat rahoituksen saamista
Vaikka Lentola Logistics oli aivan ensimmäisten toimijoiden joukossa kehittämässä juuri tällaista ilma-alusta, ovat oman kehitystyönsä aloittaneet nyt myös muut toimijat, joista osa on hyvinkin suurikokoisia. Sen vuoksi erityisesti USA:sta saatu patentti oli merkittävä voitto. Tällä hetkellä Lentola Logistics hakee rahoitusta, jotta voisi ottaa seuraavia askeleita eteenpäin tuotekehityksen ja uusien patenttien osalta. Yhdessä Berggrenin kanssa on tehty myös IP-strategia.
– Berggrenin kanssa toimiminen on ollut koko ajan todella kivaa. Tapaamiset ovat olleet tosi rentoja, mutta tietysti ammattimaisuus on ollut koko ajan läsnä. Esimerkiksi tietoturva-asioista on pidetty todella hyvää huolta, mikä on tärkeää, kun olemme liikenteessä isojen kilpailijoiden kanssa. Kun hakemukset ovat parempia, on todennäköisyys patenttien saamiselle luonnollisesti suurempi. Silloin meille avautuu parempia mahdollisuuksia myös rahoittajien saamiseksi. Kyllähän sijoittajia kiinnostaa se, että yhtiöllä on patentteja teknologiansa suojaamiseksi, Hohenthal painottaa.
– Yhteistyö Berggrenin kanssa tuo tietynlaista varmuutta, kun tiedämme, että patenttiasiat ovat niin hyvissä käsissä kuin ne vain voivat olla, Hohenthal kiteyttää.
Nykytilanne: Haasteita ja uusia mahdollisuuksia
Viime aikoina Lentola Logistics on jatkanut kehitystyötä ja rakentanut joitakin mahdollisesti patentoitavia rakenneratkaisuja. Toimitusjohtaja Markus Hohenthal kertoo kuitenkin, että tiukka budjetti on pakottanut yrityksen siirtämään patenttihakemusten tekoa. – Tämä on valitettavaa, sillä alan kehitysvauhti on hurja, ja kilpailu kovenee, Hohenthal toteaa.
Yritys etsii parhaillaan yhteistyökumppaneita, joiden kanssa voisi aloittaa sanomalehtien ja pakettien jakelun maaseudulla. Lentola Logistics on jo esitellyt kuljetusjärjestelmäänsä logistiikan toimijoille ja suorittanut kaksi isompaa pilottihanketta. Yksi piloteista toteutettiin saariston haastavissa olosuhteissa, missä pienten saarien asukkaat saivat kokea uudenlaisen jakelupalvelun. – Palvelu osoittautui erityisen arvokkaaksi, kun asutaan syrjässä tai haasteellisissa paikoissa. Aluksen pörinän alkaminen ja taivaalta leijaileva sanomalehti oli monen saarelaisen koiralle päivän kohokohta, Hohenthal naurahtaa.
Tutustu patentoinnin palveluihimme tai kokeile hintalaskuriamme patenteille.
Asiakaskokemustarinamme on tuottanut puolueettomasti Kokemuksia.fi. Kunkin kokemustarinan on hyväksynyt haastateltu asiakas, eikä Berggrenillä ole ollut mahdollisuutta vaikuttaa tarinan sisältöön.