Skip to main content
Asiakastarina

Patentti toi Vahterukselle konkreettista suojaa kansainvälisillä markkinoilla – kieltotuomio yhdistetystä patenttituomioistuimesta (UPC)

10.3.2025

Sisällysluettelo
Vahterus

Vahterus on suomalainen perheyritys, joka kehittää ja valmistaa hitsattuja levylämmönsiirtimiä teollisuuden tarpeisiin. Se perustettiin vuonna 1990 ja toimii kansainvälisesti yli 50 maassa. Yritys on alansa edelläkävijä ja sillä on tytäryhtiöitä mm. Yhdysvalloissa, Saksassa ja Kiinassa.

Nettisivut

Vahterus Oy:lle myönnettiin 15.1.2025 Tanskassa yhdistetyssä patenttituomioistuimessa (UPC) kieltotuomio serbialaista kopiotuotteita valmistavaa yritystä vastaan. Räätälöityjä Plate & Shell -lämmönsiirtimiä valmistava Vahterus Oy on yksi alansa edelläkävijöistä. Yhtiön patenttisalkku on suuri ja patentit suojaavat keksintöjä useissa eri maissa. Vahteruksella on kokemusta myös siitä, millaista konkreettista hyötyä patentointi voi tuoda. Patenttia loukannut kopiovalmistaja joutui UPC:n päätöksellä lopettamaan tuotteensa maahantuonnin ja myynnin kaikissa niissä maissa, joissa Vahteruksen patentti on voimassa. Berggren toimii Vahteruksen kokonaisvaltaisena IPR-kumppanina ja auttoi myös loukkausprosessin läpiviennissä ja kanteen nostamisessa.

Vahterus on upea esimerkki siitä, kuinka suomalainen perheyritys on kasvanut merkittäväksi kansainväliseksi toimijaksi. Vahteruksen tarina alkoi vuonna 1990 Vakka-Suomessa sijaitsevassa Vahteruksen kylässä, jonka mukaan yritys on myös saanut nimensä. Yrityksen ensimmäinen toimipaikka oli toimitusjohtaja Mauri Konnun kotitilan vanha navetta. Tällä hetkellä yrityksen päätoimipisteenä ovat Kalannin vanhan osuusmeijerin tilat.

– Olen syntynyt Vahteruksen kylässä, josta on tänne noin 10 kilometrin matka. Kun vanha navetta paloi, siirryimme tänne meijeriin, joka oli silloin tyhjillään. Meijeri on perustettu vuonna 1904, kun osuuskunta-aate oli kovin vahva, Kontu muistelee. 

vahterus_berggren3
Mauri Kontu, Vahterus, toimitusjohtaja

Ennen Vahteruksen perustamista Kontu työskenteli Rauma-Repolan Uudenkaupungin telakalla, jossa hän suunnitteli ja valmisti tiivisteellisiä levylämmönsiirtimiä. Kun työt telakalla päättyivät Neuvostoliiton kaatumisen ja tilausten vähenemisen myötä, alkoi Kontu kehittää täysin uudenlaista lämmönsiirrintä. Kehitystyön tuloksena syntyi Plate & Shell -lämmönsiirrin, joka koostuu vahvan paineastian sisään sijoitetusta hitsatusta levypakasta. Keskeistä on nimenomaan hitsattu rakenne. Sen ansiosta lämmönsiirtimessä ei ole lainkaan tiivisteitä, jotka voisivat vaativissa käyttöolosuhteissa kulua ja rikkoutua. 

– Meidän tuotteemme on tavallista lämmönsiirrintä kompaktimpi ja tehokkaampi. Sen ansiosta olemme saaneet hyvin jalansijaa markkinoilta. Tuotteemme oli aikoinaan ensimmäinen ja ainoa laatuaan. Nykyäänkin muut valmistajat ovat kopiovalmistajia, summaa Vahteruksella pääsuunnittelijana ja tiiminvetäjänä työskentelevä Kerttu Kupiainen.

vahterus_berggren8
Kerttu Kupiainen, Vahterus, pääsuunnittelija ja tiiminvetäjä

Lähes 30 vuoden yhteistyö on muovannut selkeät prosessit

Reilussa kolmessa vuosikymmenessä Vahterus on kasvanut muutaman hengen startupista suureksi kansainväliseksi yhtiöksi, joka työllistää tällä hetkellä noin 600 henkilöä. Vuonna 2024 Vahteruksen liikevaihto oli yhteensä 114 miljoonaa euroa. Suurin osa liikevaihdosta koostuu vientituloista.

– Koko historiamme ajan vahvuutemme on ollut se, että pyrimme jatkuvasti kehittymään ja kehittämään jotakin uutta. Tuotekehitys ja patenttisuojaus ovat meille todella tärkeitä asioita, Kontu painottaa. 

Vahterus aloitti yhteistyön Berggrenin kanssa jo 1990-luvun lopulla – ensimmäinen tavaramerkkihakemus jätettiin vuonna 1997. Tänä päivänä Berggren vastaa kattavasti Vahteruksen erilaisista IPR-asioista. 

– Meillä ei ole patenttien tai tavaramerkkien hakemiseen liittyvää osaamista ja ymmärrystä niin, että tietäisimme itse, mitä kaikkea pitää huomioida. Olemme saaneet heiltä monipuolista asiantuntemusta, Kontu toteaa. 

– Käytännössä me vain ilmoitamme Berggrenille, että nyt meillä olisi uusi keksintö. Yleensä lähetämme heille siitä kuvia ja alamme tuottaa hakemusta varten tarvittavaa tekstiä patenttiasiamiehemme kanssa. Olemme luoneet yhdessä selkeän prosessin sen suhteen, miten lähdemme uuden keksinnön kohdalla eteenpäin – mihin maihin patenttia halutaan hakea, millä järjestelmällä ja niin edelleen, Kupiainen jatkaa. 

Yhteinen kieli löytyy helposti Berggrenin toimialatuntemuksen ansiosta

Yksi merkittävä tekijä pitkän yhteistyön taustalla on Berggrenin toimialatuntemus. Vuosien varrella Berggren on tullut tutuksi paitsi Vahteruksen patenttisalkun, niin myös Vahteruksen tuotteiden ja liiketoimintamallin kanssa. 

– He tuntevat meidän aiemmat patenttimme ja tietävät myös, millä tavoin alalla on yleisesti patentoitu. Sillä on iso merkitys, että he tuntevat meidän alamme. Emme me aina pysty asioita niin täydellisesti selittämään, että niitä ihan kuka tahansa ymmärtäisi. Sellainen ihminen, joka on tehnyt kanssamme kymmeniä vuosia töitä, pääsee aika paljon helpommin kiinni siihen, mitä haluaisimme patentoida, painottaa Vahteruksella teknologia- ja kehitysjohtaja toimiva Valtteri Haavisto. 

– Välillä tuntuu, että he osaavat kuvailla tuotteemme rakenteen jopa meitä paremmin, Kupiainen naurahtaa. 

Epäilys patenttiloukkauksesta johti oikeusprosessiin

Vahteruksen toiminnan kasvaessa ja laajentuessa voimakkaasti eri maihin, on Berggrenin ja Vahteruksen yhteistyön keskiöön noussut toimialantuntemuksen lisäksi myös Berggrenin kansainvälinen osaaminen. Rajat ylittävään patentointiin liittyvän laintuntemuksen tärkeys korostui erityisesti vain muutamia vuosia sitten, kun Vahteruksella heräsi epäily erään kopiovalmistajan mahdollisesta patenttiloukkauksesta. 

– Epäilys lähti liikkeelle jo kolmisen vuotta sitten, kun saimme käsiimme erään serbialaisen kopiovalmistajan tarjouskuvia. Siitä meni vielä parisen vuotta, kun asiakkaamme Tanskasta otti yhteyttä ja kertoi, että heidän lämmönsiirtimensä oli rikkoutunut käytössä. Saimme selville, että se oli saman kopiovalmistajan tekemä. Rikkoutunut lämmönsiirrin tuli meille tutkittavaksi ja sen myötä meille oli selkeää, että kopiovalmistaja rikkoo patenttiamme, Haavisto kertoo. 

Keskustelu mahdollisesta patenttiloukkauksesta avattiin Berggrenin kanssa jo tarjouskuvien näkemisen jälkeen. Kun kopiovalmistajan lämmönsiirrin saatiin tutkittavaksi, oli Berggren mukana tutkimusprosessissa. Tutkimuksessa tehtyjen löydösten perusteella Vahterus nosti kanteen kopiovalmistajaa vastaan UPC:ssä, jossa Berggren edusti yhtiötä

vahterus_berggren7

– Meillä ei ollut minkäänlaista kokemusta vastaavasta prosessista. Kerroimme Berggrenille, että tilanne on nyt tällainen ja kysyimme, miten meidän pitäisi toimia. He osasivat kertoa meille, millaisia vaihtoehtoja meillä on ja mitä meidän pitäisi tehdä. Toimimme yhdessä ja varmistimme, että kaikki menisi oikeusprosessia ajatellen oikein, Haavisto summaa. 

“Voimme olla hyvin tyytyväisiä Berggrenin toimintaan”

Patenttiloukkaus käsiteltiin helmikuussa 2025 Tanskassa yhdistetyssä patenttituomioistuimessa (UPC). UPC katsoi, että serbialainen kopiovalmistaja oli loukannut Vahteruksen patenttia ja määräsi kopiovalmistajan lopettamaan kyseisen laitteen ja muiden Vahteruksen patenttia mahdollisesti loukkaavien laitteiden myynnin kaikissa patentin kattamissa maissa. Yksi vuonna 2023 toimintansa aloittaneen yhdistetyn patenttituomioistuimen eduista on juurikin se, että yhdessä joutuisassa oikeuskäsittelyssä voidaan saada kieltotuomio useaan maahan. Aiemmin kieltotuomiota oltaisiin jouduttu hakemaan jokaisesta maasta ja sen toimivaltaisesta tuomioistuimesta erikseen, mikä voi johtaa merkittäviin lisäkuluihin, viivästyksiin, sekä joissain tapauksissa ristiriitaisiin tuomioihin. 

– Voimme olla hyvin tyytyväisiä Berggrenin toimintaan. Prosessi sujui hyvin ja he tukivat meitä siinä kattavasti. He osasivat antaa meille tärkeitä neuvoja, sillä me emme ymmärrä patenttijuridiikkaa riittävällä tasolla. Ilman Berggreniä tämä olisi jäänyt tekemättä, koska meillä ei olisi ollut osaamista. Emme me olisi esimerkiksi osanneet miettiä omia mahdollisuuksiamme, kulujamme tai mahdollisia seuraamuksia, Haavisto kiittelee. 

– Berggrenin kokemus kansainvälisten patenttiasioiden hoitamisesta on meille tämän yhteistyön kivijalka. Monta asiaa olisi jäänyt kyllä pöydälle ilman heitä, Kontu summaa.

Kansainvälinen, mutta samalla myös paikallinen kumppani

Vaikka iso osa yhteistyöstä keskittyykin kansainvälisiin patenttiasioihin, on Berggren silti Vahterukselle aidosti myös paikallinen kumppani. Berggren toimii paikallisesti ja  Eurooppapatenttiasiamies Katja Mäkelä pääsee tarvittaessa lyhyelläkin varoitusajalla käymään Vahteruksen pääkonttorilla Kalannissa.

– Kyllä se paikallinen yhteyshenkilö on aina jollain tapaa läheisempi, Kupiainen sanoo. 

Vahteruksella on Berggrenin kanssa myös patentti-insinöörisopimus. Käytännössä tämä sopimus mahdollistaa sen, että asiakas voi hyödyntää Berggrenin asiantuntijoita enemmän jokapäiväisessä käytännön työssään patentti- ja tavaramerkkihakemusten tekemisen lisäksi.

– Patentti-insinöörisopimus on tuonut yhteistyöhömme joustavuutta. Kyse ei ole aina välttämättä vain siitä yhdestä patentista, vaan olemme voineet käyttää Berggrenin asiantuntijoita enemmän myös muihin IPR-asioihin, Kupiainen summaa. 

– Berggrenillä on monipuolista osaamista ja esimerkiksi lakipuolen asiantuntijoita. Koen, että patentti-insinöörisopimus on mahdollistanut meille kokonaisvaltaisemman palvelun. Voimme suositella Berggreniä, sillä heillä on monipuolista asiantuntemusta ja kattava palvelutarjonta, Kontu kiteyttää. 

Pysy ajan tasalla IP-uutisista

Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.