Skip to main content
Blogi

Aktiiviset tekoälykokeilut valmistavat meitä toimialamurrokseen

11.10.2018

Sisällysluettelo
    Heikki Kinnunen

    Kirjoittaja vastaa Berggrenin liiketoiminnan kehityksestä ja strategian toimeenpanosta. Hänen erityisosaamista on liiketoimintastrategioiden ja -mallien määrittäminen sekä niiden toimeenpanon suunnittelu ja toteutus. Hän ymmärtää myös laajasti digitalisaation mahdollisuuksien hyödyntämistä liiketoiminnan kehittämisessä.

    Tekoäly, koneoppiminen ja robotiikka ovat tämän hetken kärkitermejä kaikissa yrityselämän keskusteluissa. On selvää, että digitalisaatio muuttaa kaikkea toimintaamme radikaalisti seuraavien vuosien ja vuosikymmenen aikana. Muutos tapahtuu jatkossa jatkuvan kehityksen sijaan voimakkaiden disruptioiden kautta useilla toimialoilla. Työtehtävien luonne muuttuu radikaalisti, moni nykyinen työtehtävä loppuu kokonaan ja toimialoille tulee täysin uudentyyppisiä toimijoita. Nämä uudet toimijat haastavat olemassa olevat toimijat täysin uudenlaisilla toimintamalleilla ja ansaintalogiikalla.  Yritysten pitää olla jatkossa valmiita muuttamaan omaa toimintaansa merkittävästi nykyistä nopeammin voidakseen pärjätä tulevaisuudessa.

    Meillä Berggrenillä digitalisaation aktiivinen hyödyntäminen on yksi keskeinen Berggren 2020 -hankkeen strateginen painopistealue. Digitalisaation käyttöönotolla vahvistamme strategiamme ytimessä olevia liiketoiminnallisia ratkaisuja. Visiomme mukaisesti tavoitteenamme on olla moderni, kansainvälinen täyden palvelun IPR-talo.

    Digitalisaatiota hyödyntäessämme olemme panostaneet voimakkaasti kokeilukulttuuriin ymmärtääksemme mm. tekoälyn mahdollisuuksia liiketoimintamme kehittämisessä. Lähtökohtana tekoälyn hyödyntämisessä ja opettaaksemme tekoälylle haluttuja toimintoja on laadukkaan liiketoimintadatan varmistaminen. Tänä vuonna olemme kehittäneet yhtä keskeistä liiketoimintaprosessiamme opettamalla tekoälyn indeksoimaan valtavaa globaalissa toiminnassa syntyvää kirjeenvaihto- ja dokumenttimassaa sekä tiliöimään yli 200 maasta tulevia kymmeniä tuhansia kumppaniemme ostolaskuja. Näissä esimerkeissä on merkittävästi sisällä IPR-alaan liittyviä erityispiirteitä, mutta se ei kuitenkaan ole estänyt meitä löytämästä toteutuskelpoisia ratkaisuja hyödyntämällä yleisesti käytössä olevia ekosysteemeitä.

    Laadukas businessdata mahdollistaa tuottavuusloikkia kohtuullisilla investoinneilla 

    Haluan rohkaista kaikkia yrityksiä aktiivisesti tutkimaan ja hyödyntämään tekoälyn mahdollisuuksia omassa liiketoiminnassaan. Keskeinen huomio kannatta laittaa laadukkaan liiketoimintadatan aikaansaamiseksi. Sitä voi olla olemassa tai se voidaan saada aikaan luomalla sitä aikaansaavia prosesseja. Laadukkaan datan avulla on mahdollista tehdä nopeasti isoja tuottavuusloikkia hyvin kohtuullisilla investoinneilla. Samalla voi oppia ymmärtämään tekoälyn laajempia mahdollisuuksia omassa liiketoiminnassaan ja olla valmiimpi ottamaan seuraavia isoja digitalisaatiohyppyjä oman liiketoimintansa kehittämiseksi. Tämän olemme itse saaneet oppina omista hankkeistamme.

    Digitalisaatioon panostaminen on välttämätöntä lähes kaikilla aloilla pärjätäksemme huomisen kilpailussa. Kärjistetysti voisi todeta, että digitalisaatioalueella tänään kehitetty alkaa olla jo huomenna vanhaa. Siksi on tärkeää jatkuvasti parantaa juoksuaan ja olla aktiivisesti kehityksen eturivissä.

     

    Pysy ajan tasalla IPR-uutisista

    Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.