Heikki Sipilä, tekniikan tohtori teknillisestä fysiikasta, on ollut Berggrenin asiakkaana lähes 50 vuoden ajan. Hänen uransa on täynnä merkittäviä innovaatioita ja julkaisuja, ja hän on yhä aktiivinen vaikuttaja teknologian saralla.
Innovaatioita ja yrittäjyyttä läpi vuosikymmenten
Heikki valmistui diplomi-insinööriksi ja tohtoriksi Teknillisen korkeakoulun teknillisen fysiikan laitokselta. Hänen uransa alkoi Outokummun kaivos- ja metalliteollisuudessa. Heikille kertyi vuosien aikana Outokummulla ainutlaatuista osaamista ja lukuisia teollisia innovaatioita, kuten kannettavia analysaattoreita ja online-ratkaisuja malmilietteiden analysointiin.
Vuonna 1994 Heikki siirtyi omien yritystensä pariin ja perusti Metorex International Oy:n, joka kehitti edistyksellistä detektoriteknologiaa teollisuuden ja avaruussovelluksiin. Eläkkeelle jäätyään vuonna 2009 Heikki huomasi nopeasti, ettei eläkkeelle jääminen sopinut hänelle. Sen sijaan hän perusti vuonna 2009 säteilydetektorikomponentteja kehittäneen HS Foils Oy:n ja vuonna 2011 Fenno-Aurum Oy:n, joka kehittää säteilydetektoreita röntgen-, gamma-, ja UV-sovelluksiin. Heikki näkee patentoinnin tärkeänä voimavarana erityisesti pienille yrityksille, sillä patenteilla voidaan osoittaa omistusoikeudet omiin teknologioihin ja vakuuttaa rahoittajat. Heikillä on myös hyviä kokemuksia siitä, että suuret kansainväliset, erityisesti amerikkalaiset toimijat arvostavat pienten myös yritysten oikeuksia: mikäli yrityksessä nähdään potentiaalia, voidaan tehdä ostotarjous yrityksestä tai sen immateriaalioikeuksista kopioimisen sijaan.
Patentoinnin merkitys pienyrityksille ja kansainvälinen yhteistyö
Heikki on tehnyt yhteistyötä Berggrenin kanssa koko uransa ajan ja työskennellyt viime vuodet tiiviisti Berggrenin Krista Dahlbergin kanssa, jolla on vahva tekninen tausta radiotekniikan ja avaruustekniikan aloilta. Heikin mukaan yhteistyö Berggrenin kanssa on vuosien myötä tullut henkilökohtaisemmaksi, ja hän arvostaa tätä suuresti. "Patenttiasiamies osaa muotoilla hakemukset oikein, heillä on sellaista osaamista, jota meillä ei ole," Heikki toteaa.
Heikki on ollut aktiivisesti mukana myös yliopistoyhteistyössä ja korostaa patentoinnin ajoituksen tärkeyttä erityisesti tieteellisten julkaisuiden yhteydessä, ettei keksintö tule julkiseksi tieteellisen julkaisun kautta ennen patenttihakemuksen jättöä. Hänen mukaansa Suomessa on paljon startupeja, joilla on potentiaalia kasvaa, ja Heikki uskookin vahvasti, että nuoret ratkaisevat ongelmia, joista "vanhemmat sukupolvet vain valittavat". Kansainväliset markkinat ovat Heikin mukaan alusta asti oikea valinta, koska Suomi on markkinana pieni.
Heikki Sipilä on esimerkki siitä, miten pitkäjänteinen yhteistyö ja jatkuva innovointi johtavat merkittäviin saavutuksiin. Hänen tarinansa inspiroi ja kannustaa uusia sukupolvia viemään teknologiaa ja tiedettä eteenpäin. Berggren kiittää Heikki Sipilää pitkästä ja hedelmällisestä yhteistyöstä ja toivottaa menestystä tuleviin projekteihin!
Ja tuskinpa eläkeläisyys koittaa silloinkaan, kun 80 vuotta tulee täyteen – Heikin sanoin, "koko ajan on niin hyviä mahdollisuuksia näkyvissä."