Euroopan patenttivirasto on julkistanut tänään uudet tutkimusohjeet (Guidelines for Examination 2019, ts. 2019 Guidelinesit), jotka ovat nyt astuneet voimaan. Nykyisellään Guidelinesit ovat jo lähes 1000 sivua pitkä kuvaus Euroopan patenttiviraston (EPO) toiminnasta ja eurooppalaisesta patentointikäytännöstä. Guidelinesien lukeminen, sisäistäminen ja soveltaminen on osa työtämme, jota teemme Berggrenillä ammattitaitomme ylläpitämiseksi ja parhaan palvelun tarjoamiseksi asiakkaillemme.
Edellisissä Guidelineseissa (vuoden 2018 Guidelines) tehdyistä muutoksista mieleenpainuvimpia olivat tietokoneella toteutettaviin keksintöihin, algoritmeihin, matemaattisiin menetelmiin ja tekoälyyn (Not As Such Inventions=NASI, Art. 52(2)(3) EPC) liittyvät muutokset, jotka antoivat runsaasti esimerkkejä hyödynnettäväksi päivittäisessä työssä. Vuoden 2019 Guidelineseissa on myös muutamia muutoksia, jotka voivat auttaa patentinhakijaa suojaamaan erityisesti NASI-keksintöjä.
Työkaluja keksinnöllisyyden perusteluun
Yksi muutosten tuoma selkeytys NASI-keksintöjen patentointiin on, että matemaattisen menetelmän laskennallinen tehokkuus voi vaikuttaa positiivisesti keksinnöllisyyteen (G-II, 3.3). Patentinhakijan kannalta tämä on hyvä asia, koska 2019 Guidelines antaa näin lisää työkaluja NASI-keksintöjen keksinnöllisyyden puolustamiseen. Patenttihakemuksen laadinnassa ei siis välttämättä kannata kokonaan jättää kertomatta millaisia matemaattisia menetelmiä tai algoritmeja keksinnössä käytetään, koska juuri näiden tuoma tekninen vaikutus voi olla se, mitä tarvitaan patentin myöntämiseksi. Siitä missä määrin matemaattisia menetelmiä tai algoritmeja kuvataan patenttihakemuksessa kannattaa käydä keskustelu oman patenttiasiamiehen kanssa. Salassapito ei aina ole paras vaihtoehto, jos esim. markkinoilla on painetta kertoa selkeästi, mitä ”konepellin alla on”.
Keksintö voidaan määrittää monella tavalla
Toinen pieni, mutta mielestäni merkittävä, muutos vuoden 2019 Guidelineseissa liittyy parametreihin (F-IV, 4.11). Siinä missä vuoden 2018 Guidelineseissa keksinnön määritys parametreilla oli sallittua vain niissä tapauksissa, joissa keksintöä ei voinut muulla tavalla määrittää. Vuoden 2019 Guidelineseissa patentinhakijaa ohjeistetaan, että parametreja voidaan käyttää.
Kyllä, juuri edellä lyhyesti kertomassani pienessä muutoksessa on kyse käytännössä yhden sanan muutoksesta. Muutos on mielestäni merkittävä, koska vuoden 2018 Guidelinesien sanamuodolla parametrien käyttö keksinnön määrityksessä oli mahdollista ”helposti” kyseenalaistaa EPO:n puolelta. Vuoden 2019 Guidelinesien mukaan taas hakija voi lisätä parametrit työkalupakkiinsa uusina työkaluina, joita voi käyttää tarpeen tullen keksinnön määrityksessä.
Berggrenin työkalupakki on ajan tasalla
Vuoden 2019 Guidelineseissa muutokset vaikuttavat kokonaisuudessaan pienemmiltä kuin edellisen vuoden muutokset. Vaikka muutokset ovat pieniä, ei niiden merkitystä sovi vähätellä, koska Guidelinesien noudattamisella tai noudattamatta jättämisella voi olla ratkaiseva merkitys siihen, etenevätkö asiat EPO:n kanssa sujuvasti ja kustannustehokkaasti. Hieno asia on, että Guidelinesien muutokset sisältävät ainakin patentointia helpottavia muutoksia.
Olemme nyt päivittäneet patenttityökalupakkimme uusimpien Guidelinesien osalta. Parhaat neuvot työkalupakistamme saat suoraan kysymällä meiltä!
Ota yhteyttä: Jukka Kantanen jukka.kantanen@berggren.fi, +358 50 527 9465