Berggren | Blogi

IPR-asiat kuntoon innovaatiosetelin avulla

Kirjoittanut Milla Lehtoranta | 30.1.2018

Merkittävä osa yrityksen arvosta muodostuu aineettomasta omaisuudesta, joka muodostaa yrityksen keskeisen menestymis- ja kilpailutekijän. Innovoinnin lomassa yrityksen on tärkeää taata oma toimintavapautensa varmistaakseen sen, ettei loukkaa muiden oikeuksia. Samalla on tärkeää muistaa suojata omat kilpailutekijänsä, jottei kilpailija pääse hyötymään niistä. Pk-yrityksien kannattaa hyödyntää innovaatiosetelin tuoma mahdollisuus ostaa asiantuntijapalveluita uusien innovaatioidensa ja brändiensä suojaamiseksi.

Immateriaalioikeudet yrityksen tukena

Yrityksen kehitystyön tulosten suojaaminen immateriaalioikeuksilla (IPR= Intellectual Property Rights) antaa yritykselle toimintavarmuutta ja on myös edellytys kopioinnin estämiselle.

Ennen kuin yritys ottaa käyttöön uuden tavaramerkin, on syytä varmistua siitä, ettei kyseinen merkki loukkaa jo jotain aikaisempaa rekisteröityä oikeutta. Pahimmassa tapauksessa yrityksen tulee esimerkiksi vetää pois markkinoilta toisen tavaramerkkiä loukkaavan nimen sisältävä tuotteensa, jonka markkinointiin on jo ehditty panostaa. Aikaisempien oikeuksien kartoitus ennakkotutkimuksien avulla on vastuullisen yrityksen toiminnan kannalta oleellista.

Rekisteröidyllä tavaramerkillä yritys voi puuttua kilpailijan loukkaavaan merkin käyttöön ja näin puolustaa arvokasta brändiään sekä samalla varmistaa, ettei brändin markkinointiin käytetyt varat koituisi kilpailijan hyödyksi. Patentoimallaan keksinnöllä yritys voi kieltää muilta keksintönsä kaupallisen hyödyntämisen ja tällä tavoin saada merkittävää kilpailuetua muihin verrattuna. Immateriaalioikeuksia voidaan kaupallistaa lisensoimalla ja huolellisesti suojatut immateriaalioikeudet kasvattavat merkittävästi yrityksen arvoa myös mahdollista yrityskauppaa ajatellen.

Yrityksen kilpailukyvyn kannalta tulee miettiä, mitä kannattaa suojata

Oman kilpailukykynsä kannalta yrityksen kannattaa pohtia, mitä suojaamisen arvoista aineetonta omaisuutta yrityksellä on ja minkä innovaation tai brändin kopiointi aiheuttaisi yritykselle haittaa. Tärkeimpien kehitystyön tuloksien, keksintöjen, tuotteiden muotoilun, tavaramerkkien ja verkkotunnusten suojaaminen kannattaa tehdä hyvissä ajoin, jotta vältytään näiden tärkeiden kilpailutekijöiden kopioinnilta. Immateriaalioikeuksiin kannattaa kiinnittää huomiota myös yhteistyökumppaneiden kanssa solmittavien sopimuksien osalta. Salassapitosopimukset kannattaa olla kunnossa ennen kuin esittää oman kehitystyönsä tuloksiaan ulkopuolisille ja jos kehitystyössä on mukana joku yrityksen ulkopuolinen taho, on tällöinkin erittäin tärkeää muistaa sopia myös projektiin liittyvistä IPR-asioista.

Innovaatioseteli IPR-asioiden vauhdittajana

Pienelle ja keskisuurelle yritykselle erinomainen apu IPR-asioiden kuntoon laittamiseen myös kansainvälistymistä ajatellen on Business Finlandin (Tekes ja Finpro Oy yhdistyivät 1.1.2018 alkaen Business Finlandiksi) tarjoama innovaatioseteli. Innovaatioseteliä voi hyödyntää pk-yritys, joka haluaa käynnistää innovaatiotoimintaa. Innovaatiosetelin arvo on 6 200 € (5 000 € + alv) ja yritys voi käyttää sen innovaatiotoimintaan liittyvien asiantuntijapalvelujen hankintaan. Berggren Oy on yksi Business Finlandin hyväksymistä innovaatiosetelin palveluntarjoajista.

Berggren tukena kustannustehokkaan suojauksen luomisessa

Harvalla pk-sektorin yrityksellä itsellään on immateriaalioikeuksiin erikoistuneita työntekijöitä, jotka voisivat huolehtia edellä kerrotuista yrityksen toiminnan ja kilpailukyvyn kannalta oleellista kysymyksistä. Tällöin immateriaalioikeusasiat saattavat jäädä muiden kiireiden jalkoihin eikä niitä ehditä huomioida ennen kuin saattaa olla jo liian myöhäistä. Kun yrityksellänne on jokin keksintö, uusi innovatiivinen tuote, palvelu tai brändi, otathan yhteyttä asiantuntijoihimme, niin voimme pohtia, miten kehitystyön tuloksenne olisi kokonaisvaltaisesti kustannustehokkainta suojata. Käyttämällä kokeneiden asiantuntijoidemme apua, voitte varmistaa, että innovaationne tai brändinne suojaus tehdään liiketoimintalähtöisesti, kustannustehokkaasti ja siten, että se tuottaa yrityksellenne selkeää kilpailuetua.

Lisätietoja saat asiantuntijoiltamme ja innovaatiosetelin tarkemmat ehdot sekä hakuohjeet löytyvät Business Finlandin sivuilta.