Skip to main content
Blogi

Kansainvälistyvän PK-yrityksen IPR-asiat kuntoon ELY-tuella

1.6.2018

Sisällysluettelo
    Mika Pinolehto

    Toimin Berggrenillä IPR Business Managerina, patenttiasiamiehenä ja ELY-keskuksen yritysten kehittämispalveluiden asiantuntijana. Autan mm. kaupallistamaan asiakkaideni patentteja, teen niihin ja kilpailijoiden patentteihin liittyviä selvityksiä ja analyysejä. Lisäksi koulutan asiakkaitani erityisesti patentti-asioissa.

    Jos yrityksen suuntana on kansainvälistyminen tai kansallinenkin kasvu, hyvät neuvot ovat usein tarpeen. Ja nyt niitä on mahdollisuus rahoittaa ELY-tuella. Maailmanvalloitukseen kannattaa valmistautua huolellisesti etukäteen teettämällä asiantuntijoiden avustuksella IPR-suunnitelma. Siinä otetaan huomioon yrityksen kilpailukykyyn kansainvälisessä toimintaympäristössä oleellisesti vaikuttavia asioita. Yhtenä ELY-keskuksen valitsemana palveluntuottajana olemme mukana konsultoimassa ja konkretisoimassa ELY-tukea saaneen yrityksen kehittämistarpeiden kulmakiviä.

    IPR-alueen selvitykset pähkinänkuoressa

    Maailmanvalloitus kannattaa siis aloittaa varmalta pohjalta. IPR-strategiat ja -suunnitelmat auttavat yritystä hahmottamaan omaan liiketoimintaansa liittyviä aineettomia oikeuksia kokonaisuutena. Niiden avulla tunnistetaan suojauksen tarpeita, voidaan tehdä päätöksiä eri suojamuotojen (kuten patentti ja tavaramerkki) käyttämisestä sekä varaudutaan hallitsemaan kustannuksia. Usein sopimusstrategia on myös keskeinen osa IPR-suunnitelmaa.

    Patenttien toiminnanvapausselvityksen avulla jo tuotekehitystä tehtäessä pystytään huomioimaan kilpailijoiden patentoimat ratkaisut ja ehditään reagoimaan omassa toiminnassa ennen kuin oma tuote on kehitetty aivan valmiiksi. Jos toiminnanvapausselvityksen avulla vältetään vaikkapa patenttiloukkaustilanne tai pystytään kehittämään kiertävä ratkaisu kilpailijan patentoimalle ratkaisulle, siihen sijoitettu summa on maksanut itsensä jo moninkertaisesti takaisin.

    Kaupallistamiskartoituksen avulla voidaan löytää potentiaalisia jo patentoidun tai ainakin hakemusvaiheessa olevan teknologian kaupallistamismahdollisuuksia. Tyypillisesti ensin tutkitaan kartoitettavan patenttiperheen tai patenttisalkun suojapiiriä ja vahvuuksia. Tämän perusteella etsitään potentiaalisia kohdefirmoja tai yhteistyökumppaneita, jotka jo toimivat kartoitettavalla teknologia-alueella. Kartoituksen jälkeen voidaan päättää, kuinka teknologia kannattaisi kaupallistaa esimerkiksi lisensioimalla tai myymällä potentiaalisille kohdefirmoille.

    Toimivan kokonaisuuden löytäminen on tärkeää

    Monet tekijät vaikuttavat kansainvälistyvän pk-yrityksen strategisiin valintoihin. IPR-asioissa selvitykset kannattaa teettää kokeneella asiantuntijalla, jolloin löytyy varmimmin yrityksen toimintaympäristöön sopiva kokonaisuus.

    Lue lisää täältä, kuinka voit ostaa palveluitamme hyödyntämällä ELY-keskuksen tukea.

    Pysy ajan tasalla IPR-uutisista

    Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.