Skip to main content
Blogi

Kvanttimekaniikka ja patentointi

9.6.2021

Sisällysluettelo
    Timo Pitkänen

    Muodostan patentti- ja mallisuojat asiakkaille ja myös puolustan niitä. Lisäksi anna koulutusta ja strategisia neuvoja.

    Kvanttimekaniikka ja varsinkin kvanttilaskenta on ollut esillä uutisissa ja lehtiartikkeleissa viime aikoina. Kvanttimekaniikkaa on tunnetusti hankala ymmärtää, eikä sitä taida oikeastaan kukaan täysin ymmärtääkään.

    Vai mitä mieltä olette elektronista, joka on kahdessa eri tilassa samaan aikaan eli ns. superpositiossa? Jos elektronin tila mitataan superpositio romahtaa, ja elektroni on vain yhdessä tilassa. Miten tätä voidaan oikeasti hyödyntää vaikkapa kvanttitietokoneissa? Entä miten voisi ymmärtää ns. lomittumista? Kun kaksi hiukkasta on lomittuneena toisiinsa, näiden hiukkasten välillä on jokin yhteys, mutta mikä? Kun toisen hiukkasen tila mitataan, myös toisella lomittuneella hiukkasella on sama tila. Lomittuneiden hiukkasten välimatkalla ei ole väliä.

    Kun kvanttimekaniikkaa ja patentointia tutkii hiukan tarkemmin, huomataan, että kvanttimekaniikkaa on itse asiassa jo hyödynnetty varsin laajasti, kuten transistoreissa, puolijohteissa, LED:eissä ja optiikassa. Mutta varsinaisesti sana ”kvantti” yleistyi patenttihakemusten otsikoissa vasta 2005 vuoden jälkeen. Vuonna 2005 tai sen jälkeen jätetyissä hakemuksissa löytyi alle 20000 hakemusta, joiden otsikossa on ”kvantti”. Vuonna 2015 tai jälkeen jätetyissä hakemuksissa löytyi 13878 hakemusta. Tästä voidaan päätellä, että kvanttimekaniikkaan liittyvien hakemusten määrä on kiihtyvässä kasvussa.

    Hakijoita tulee eniten USAsta, Koreasta, Kiinasta, Japanista ja Iso-Britanniasta. Viisi suurinta hakijaa ovat TCL Corp. (suuri kulutuselektroniikkavalmistaja), Ruban Quantum Technolgy (kvanttitietokoneen ja kvanttikommunikaation yhtiö), IBM, Suzhou Xinqshuo Nanotech (QD -led (quantum dot leds), GD-LCD -valmistaja), ja BOE Technology Group (elektroniikkavalmistaja, kuten LCD, OLED -valmistaja). Neljä näistä on Kiinasta.

    Kvanttimekaniikkaan liittyviä keksintöjä siis todellakin patentoidaan, ja hakemusmäärät ovat kasvussa, mikäli seurataan muutaman vuoden trendiä. Vaikka pari viimeisintä vuotta näyttää hakemusmäärissä hidastumista, tämä voi johtua siitä, että kaikki hakemukset eivät ole vielä julkisia (voi kulua 18 kk ennen kuin hakemus julkistetaan). Vaikuttaa siltä, että elämme parasta aikaa jonkinlaista kehitysvaihetta kvanttitekniikassa ja tulemme näkemään lähivuosina yhtä edistyksellisimpiä tuotteita. Ja nämä tuotteet pyritään suojamaan patenteilla.

    Pysy ajan tasalla IPR-uutisista

    Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.