Berggren | Blogi

Maantieteellinen nimitys ”Aceto Balsamico di Modena” -ei suojaa sanaa ”balsamico”

Kirjoittanut Elisa Huusko | 4.12.2019

EU tuomioistuin linjasi 4.12.2019 asiassa C-432/18 antamassaan tuomiossa, että suojattuihin maantieteellisiin merkintöihin ja alkuperänimityksiin sisältyviä muita, kuin maantieteellisiä sanoja voi käyttää vapaasti elintarviketeollisuudessa.

”Aceto Balsamico di Modena” on tunnettu maantieteellinen merkintä, joka on käytössä tumman tiivistetyn viinietikan tuottajien tunnuksena. Aceto Balsamico di Modena viinietikka valmistetaan mausteista ja osittain käyneistä viinirypäleistä ja sitä varastoidaan vuosien ajan puutynnyreissä ennen kuin se tuodaan markkinoille. Italiankielinen sana ”aceto” tarkoittaa viinietikkaa ja ”balsamico” on adjektiivi, joka tarkoittaa balsamimaista. Vaikka tuotteessa ei ole lainkaan balsamia, siihen on käytännössä viitattu pitkään pelkällä sanalla ”balsamico”.

Tuottajien yhteisö, Consorzio Tutela Aceto Balsamico di Modena, halusi kieltää saksalaista BALEMA GmbH:ta myymästä omia tuotteitaan nimellä ”Balsamico” ja "Deutscher Balsamico”. Tuotteiden pakkausmerkinnöistä ilmeni selvästi niiden valmistaja ja niissä oli ilmoitettu myös se, että tuote oli valmistettu Saksassa.

Tapauksessa ”Aceto Balsamico di Modena” merkinnän mainetta pidettiin kiistattomana, mutta tuomioistuin totesi, että merkintää suojataan vain kokonaisuutena. Sen mukaan merkintään liittyvät sanat ”aceto balsamico” (balsamimainen viinietikka) ja ”balsamico” (balsamimainen) ovat yleisesti käytettyjä sanoja, joihin kuka tahansa muukin balsamiviinietikan valmistaa voi viitata. Maantieteellisen merkinnän suoja ei siten ulotu merkintään sisältyviin ei-maantieteellisiin osiin siitä huolimatta, että sana ”balsamico” on tullut kuluttajille tutuksi elintarvikkeiden yhteydessä juuri Aceto Balsamico di Modena ja Aceto balsamico tradizionale di Reggio Emilia– tuotteiden maineen kautta.

Kotimaisessa elintarviketeollisuudessa alkuperämerkintöjen hyödyntäminen on vielä melko vieras käytäntö. Yksittäisten yrittäjien ja yritysten lisäksi myös yhteisöjen kannattaa miettiä brändiään ja sitä, voisiko siitä olla jäsenyrityksille kilpailuetua. Mitään estettä ei olisi sille, että esimerkiksi tietyllä alueella toimivat tuottajayhteisöt hakisivat alkuperämerkinnöistä vetoapua omalle ja jäsenyritystensä brändeille. Käytettävissä olevien suojamuotojen valinnassa tulee kuitenkin varmistaa, että juuri brändin tunnetuimmat osat nauttivat suojaa.

Otathan yhteyttä mikäli haluat tarkempaa tietoa yritysten ja yrittäjien yhteisöjen tunnusten suojaamisesta tai apua brändin rakentamiseen: elisa.huusko@berggren.fi

Lähteet:

EU tuomioistuimen tuomio 4.12.2019 asiassa C-432/18  ja lehdistötiedote.