Uuden tuotteen lanseeraus vaatii usein merkittäviä investointeja tutkimukseen, tuotekehitykseen ja tuotantovälineisiin. Jos tuotetta ei voidakaan tuoda markkinoille kilpailijan patentin vuoksi, investoinnit voivat valua hukkaan tai joudutaan lisenssineuvotteluihin huonosta asemasta. Näitä riskejä voidaan merkittävästi pienentää seuraamalla aktiivisesti muiden patentointia. Samalla saadaan arvokasta tietoa teknologiasta sekä kilpailijoiden toiminnasta.
MIKSI PATENTTISEURANTAA TARVITAAN?
Patentti antaa yksinoikeuden keksinnön ammattimaiseen hyväksikäyttöön. Patentinhaltijalla on siten oikeus kieltää keksinnön valmistaminen, tarjoaminen, saattaminen vaihdantaan tai käyttäminen sekä maahantuonti ja hallussa pitäminen näitä tarkoituksia varten. Patentinloukkaus ei edellytä tietoisuutta patentista, eli patentinloukkaukseen voi syyllistyä, vaikka olisi itsenäisesti päätynyt patentoituun keksintöön.
Tahattomat patentinloukkaukset harvoin johtavat kalliisiin oikeudenkäynteihin, mutta loukkauksesta voi silti seurata loukkaajalle paljon harmia. Ehkä olennaisin seuraus on kielto jatkaa patentoidun keksinnön käyttöä. Isotkin investoinnit esimerkiksi tuotekehitykseen, henkilöstöön ja tuotantovälineisiin voivat siis valua hukkaan. Aktiivisella patenttiseurannalla riskejä voidaan huomattavasti pienentää.
MILLAISET YRITYKSET TARVITSEVAT PATENTTISEURANTAA?
Patenttiriskit koskevat periaatteessa lähes mitä tahansa yritystä, kuten lopputuotteen valmistajaa, alihankkijaa, maahantuojaa, tukkuliikettä tai vähittäismyyjää. Tarve patenttiseurantaan riippuu monista asioista, kuten tekniikan alalla tapahtuvasta kehityksestä, kilpailijoiden patentointiaktiivisuudesta, omien ratkaisujen innovatiivisuudesta ja markkinoiden jakautumisesta. Patenttiriskeihin voidaan vaikuttaa sopimuksilla, mutta ainakin kaikkien omaa tuotekehitystä tekevien yritysten tulisi seurata patentointia omalla tekniikan alallaan.
AJOITA PATENTTISELVITYKSET OIKEIN
Hyvä käytäntö on seurata oman alan patentointia säännöllisesti. Kohdennetummin patenttiselvityksiä on syytä tehdä aina, kun yrityksessä suunnitellaan uusille alueille menemistä, oli kyse sitten maantieteellisestä laajentumisesta, uusista liiketoiminta-alueista tai uusista tuotteista. Patenttiselvitykset on hyvä tehdä hyvissä ajoin ennen suurten investointien tekemistä.
KÄYTÄ ILMAISIA TIETOKANTOJA TAI OTA AVUKSI ASIANTUNTIJA
Paljon patenttitietoa on tarjolla ilmaiseksi käytettävissä olevissa palveluissa, kuten Euroopan patenttiviraston tarjoamassa Espacenet-palvelussa tai Patentti- ja rekisterihallituksen Patinfo-tietokannassa. Patenttiseurantaa voi siis tehdä kuka tahansa itse esimerkiksi tekniikkaa kuvailevia hakusanoja tai kilpailijoiden nimiä käyttäen. Säännöllisessä seurannassa voidaan hyödyntää automaattisia hakuvahteja.
Olennaisen tiedon löytäminen valtavasta tietomassasta voi olla hankalaa, joten usein on perusteltua käyttää paremmilla hakuominaisuuksilla varustettuja kaupallisia ohjelmistoja tai ottaa patenttiasiamies avuksi hakujen tekemiseen tai sopivien hakuprofiileiden määrittelyyn.
HYÖDYNNÄ LÖYTYNYTTÄ TIETOA TEHOKKAASTI
Omien patenttiriskien pienentämisen lisäksi patenttiseurannalla saadaan tietoa oman tekniikan alan trendeistä ja kilpailijoiden liiketoiminnasta. Patenttitietokannat ovat myös valtava teknisen tiedon lähde. On hyvä muistaa, että patentti antaa vain ajallisesti ja maantieteellisesti rajatun suojan, joten valtaosa patenttijulkaisuissa esitetyistä keksinnöistä on vapaasti käytettävissä. Silloinkin kuin muiden tekemiä keksintöjä ei hyödynnetä suoraan, niistä saattaa saada inspiraatiota omaan tekemiseen.
Blogin kirjoittaja Antti Leinonen pitää 30.3. maksuttoman patenttiseuranta -webinaarin. Lue lisää ja tule mukaan.