Kävin 3D & New Materials messuilla Tampereella, jotka järjestettiin 29. – 1. 12. 2022 tutustumassa 3D-tulostuksen kehitykseen. 3D -printtaus eli lisäävä valmistus on jo saavuttanut oman paikansa valmistustekniikkana muiden valmistustapojen joukossa, mutta edelleen koetaan, että se on pääasiassa protomalleissa käytetty tekniikka. Vaikka näin on, niin lisäävä valmistus taipuu myös muuhun. Messuilla tuli hyvin esille, että 3D-valmistetut tuotteet ovat laadukkaita ja viimeisteltyjä. Lisäksi ne voivat olla muodoiltaan sellaisia, että niitä ei voi valmistaa muulla tavalla. Materiaalit ovat myös kehittyneet ja niitä on hyvin saatavilla.
Myös 3D-printterit ovat kehittyneet. Nykyään saa yhä isompia ja tehokkaampia printtereitä. Uusimmilla printtereillä voidaan tulostaa paksumpia kerroksia. 3D-printtereissä käytetyt laserit ovat myös kehittyneet. Printtereihin liittyvä automaatio on myös kehittynyt. Työvaihe, mikä tehtiin pari vuotta sitten manuaalisesti, voidaan uudemmalla printterillä ja siihen yhdistetyllä automaatiolla hoitaa nykyään täysin automaattisesti. Lisäävälle valmistustekniikalle saadaan siis aikaan jopa hyvin pitkälle automatisoituja valmistuslinjoja. Kaikki tämä on laskenut valmistettavan tuotteen yksikkökustannuksia. Nykyinen yksikkökustannushinta on viidesosa parin kolmen vuoden takaiseen yksikkökustannushintaan verrattuna, tai jopa alempi. Riippuen valmistettavasta tuotteesta 3D-printtaustekniikka alkaa vastata kustannustasoltaan perinteisiä valmistustapoja.
Lisäävä valmistustekniikka tuo myös varmuutta toimitusketjuihin. Valmistus voidaan tehdä lähempänä, sillä valmistuskustannukset eivät juurikaan muutu siitä missä maassa 3D-printteri sijaitsee. Pitkiin toimitusketjuihin ja -matkoihin liittyy epävarmuutta, varsinkin nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa. Tältä osin lisäävä valmistustekniikka tukee myös kestävää kehitystä, kun toimitusten kuljetusmatkoja voidaan lyhentää. Lisäksi 3D-valmistustekniikalla voidaan vähentää tuotteessa käytetyn materiaalin määrää.
Silti 3D-tulostustekniikka on yhä yllättävän uusi asia monille. Monet yritykset eivät ole havainneet kaikkia 3D-valmistuksen etuja. Tämä ei tosin ole yllättävää, sillä 3D-printterit ja materiaalit ovat kehittyneet huimaa vauhtia viime vuosina. Tähän auttaa tietenkin tietoisuuden lisääminen lisäävän valmistuksen osalta. Tähän tietoisuuden lisäämiseen otan huomioon myös IPR-asiat. Kun valmistetaan uusi tuote 3D-tekniikalla, niin se voi toimia tehokkaammin tai muuten paremmin kuin vanhempi perinteisellä tavalla valmistettu tuote. Moottorin osa voidaan esimerkiksi suunnitella paremmin toimivaksi toiselle polttoaineelle, kuten vedylle. Nämä seikat tuotteen suunnittelussa ja valmistuksessa voivat olla mahdollisuuksia suojata ideat patenteilla. Tuotteen uusi ulkonäkö voidaan taas suojata mallisuojalla. Myös 3D-tulostimien uudet ratkaisut ja uudet 3D-tulostusmateriaalit voivaan suojata patenteilla. IP-asiat on siis hyvä ottaa huomioon, kun ollaan tekemisissä 3D-tulostustekniikan kanssa.