Rakkaus ei kadehdi, ei kersku, ei pöyhkeile. Rakkaus myy. Ei liene yllättävää, että myös monet brändit haluavat liittää tämän sykähdyttävän tunteen osaksi imagoaan, ja siten rakkaus toistuu muun muassa monien yritysten tavaramerkeissä. Pelkästään Suomesta löytyy 69 sanan ”LOVE” sisältävää kansallista tavaramerkkirekisteröintiä.
Monet laulut kertovat rakkaudesta. Eeppisestä rakkauspopistaan tunnettu laulaja Saara Aalto on rekisteröinyt tuotemerkikseen ja fanituotteitaan myyvälle verkkokaupan palveluilleen kappaleensa BLESSED WITH LOVE -nimen. LOVE RECORDS -tavaramerkillä (kuvio) taas myydään levyjä ja ajanvietepalveluja. LOVE BUNDLE -soittimet epäröimättä soivat herkemmillä taajuuksilla.
Parfyymi- ja kosmetiikkavalmistajat luottavat niin ikään rakkauden voimaan: paranna vetovoimaasi parisuhdemarkkinoilla suihkauttamalla ihollesi LOVE SPELL -tuotemerkillä brändättyä hajustetta, tuoksu IN LOVE AGAIN kertonee ympäristöllesi, että elämääsi on astunut uusi tärkeä henkilö. Tuoksu voi kertoa, että olet SO IN LOVE, että uskot tämän jutun todella olevan TRUE LOVE ja lopulta valat vannotaan, koska olet vakuuttunut, että kysymyksessä on ENDLESS LOVE.
Myös muilla markkinasektoreilla on ymmärretty rakkauden vaikutus: suomalainen hunajavalmistaja myy intohimoisesti tuotettaan tavaramerkillä HONEY I LOVE YOU (kuviomerkki). Kotiseuturakkautta voi ilmentää pukeutumalla I LOVE LAPLAND (kuvio) -merkkisiin vaatteisiin tai osallistumalla LAHTI LOVE -tapahtumaan – molemmat on niin ikään rekisteröity kansallisina merkkeinä.
Tavaramerkkioikeuden peruslähtökohta on se, että tavaramerkin haltija voi kieltää muita käyttämästä samaa tai samankaltaista merkkiä samoille tai samankaltaisille tavaroille tai palveluille kuin mille tavaramerkki on rekisteröity. Seuraako tästä se, että rakkaus on jo monopolisoitu mm. edellä mainittujen haltijoiden omaisuudeksi? Että hajuvesiä, suklaata tai musiikkia ei kukaan muu kaupallinen toimija saisi markkinoida rakkaudella tai sanalla LOVE?
Tämä riippuu markkinoitavasta tavarasta tai palvelusta, mutta yleensä vastaus on ei, sillä pelkälle idealle tai motiiville ei voi saada yksinoikeutta. Arviointiin vaikuttaa myös se, kuinka yleinen tai erikoinen esimerkiksi LOVE-sana on kyseisellä markkinasektorilla. Mitä erottamiskykyisempi merkki on suhteessa merkin kattamiin tavaroihin tai palveluihin, sitä vahvempaa suojaa merkki saa.
Rakkaus, LOVE, saattaa siis olla varsin heikko hajuvesien kohdalla – kilpailijat voivat tulla erittäin lähelle vain hieman varioimalla merkkiä. Sen sijaan toimialalla, jossa rakkautta harvemmin käytetään myyntivalttina, rakkaus voi saada vahvempaa suojaa: LOVE B-A-S -merkkiä ei välttämättä heti tulisi yhdistäneeksi teollisiin kemikaaleihin, lannoitteisiin taikka karkaisu- ja juotosvalmisteisiin.
Tavaramerkkioikeudellisesti tämän voisi sanoa niin, että jos rakkaus yllättää, se on kestävämpää. Tässä kohtaa on kuitenkin paikallaan todeta, että analogioita ei välttämättä kannata vetää juridiikan ulkopuolelle. Ystävänpäivälahjaa mielitietylle valittaessa voi tuttu ja turvallinen hajuvesipullo tai sydämenmuotoinen suklaarasia olla romantiikan kannalta varmempi vaihtoehto kuin vaikkapa pullollinen lannoitetta.
Kuvailevat merkit eivät ole rekisteröitävissä kenenkään yksinoikeudeksi, sillä niiden kohdalla on tarve pitää merkit vapaasti kaikkien elinkeinonharjoittajien käytössä. EU-tavaramerkkejä rekisteröivä Euroopan unionin tavaramerkkivirasto EUIPO on katsonut, että muun muassa Sonyn tavaramerkki FOR MUSIC LOVERS oli kuvaileva ja erottamiskyvytön audiolaitteille ja musiikkitiedostoille. Niin ikään EUIPO:n linjauksen mukaan samppanjan ystävät voivat vapaasti käyttää slogania WE LOVE CHAMPAIGN juhlajuoman markkinoinnissa.
Rakkauteen ei siis voine saada kukaan yksinoikeutta, mutta jokainen rakkaustarina on kuitenkin omansa. Jos rakkaudella voidaan erottaa tavaroiden tai palvelujen kaupallinen alkuperä, on LOVE rekisteröitävissä myös tavaramerkiksi.
Hyvää ystävänpäivää <3!