Skip to main content
Blogi

Riskienhallintaa jussina

22.6.2023

Sisällysluettelo
    Jukka Kantanen

    Tarkastelen patenttimaailman asioita käytännönläheisestä näkökulmasta ja joskus myös yksityiskohtiin tarttuen. Patentit ovat muiden IPR:ien kanssa osa liiketoiminnan kokonaisuutta ja pyrin näkökulmieni kautta synnyttämään ideoita IPR:ien hyödyntämiseksi yrityksissä.

    Juhannuksen eli jussin vietto juhannuskokon ympärillä on hieno perinne. Lämpimien ja kuivien kesien yleistyessä myös todennäköisyys metsäpalovaaraan jussina lisääntyy. Metsäpalovaaraan aikana automaattisesti ja selkärankaan iskostuneena toimintana jätetään tietenkin kokot tekemättä yleisen turvallisuuden nimissä.

     

    Tuli, tuo alkukantainen elementti, nielee edetessään kitaansa maata, metsää, rakennuksia ja elämää. Siksi juhannuskokosta koituva tulipalon riski ja seuraukset metsäpalovaaran aikaan ovat kaikille helposti ymmärrettäviä. Siinä missä tulipalojen riskien hallintaan on monia hyvin tunnettuja keinoja, kuten metsäpalovaaran asettaminen, pelastussuunnitelmat ja palohälyttimet, IPR-riskit ja niiden hallinta ovat vähemmän tunnettuja. Ehkä syy on siinä, että IPR-riskin pelkkä mahdollisuus ei monessakaan meistä saa aikaan mitään primitiivireaktiota. Toisin voi olla kuitenkin silloin, kun ”things go south” ja IPR-riskit toteutuvat.

     

    Jos ikinä on törmännyt ns. ikävään yllätykseen, kuten tulipaloon, tai IPR-maailmassa patentin loukkaukseen - tietää että elämä olisi ollut niin paljon helpompaa ja mukavampaa – elettävämpää - ilman tuota ikävää yllätystä. Tuolloin on voinut vähintään ajatuksissaan käydä läpi niiden tapahtumien sarjaa, jotka ovat johtaneet IPR-riskien toteutumiseen ja niihin asioihin, jotka sarjasta puuttuvat ja jotka ”jonkun” olisi pitänyt tehdä, jotta ikävältä yllätykseltä olisi vältytty. Kokemusperäinen oppiminen antaa vahvan muistijäljen, mutta on yleensä kallista, vrt. patentinloukkauksen aiheuttama toiminnan keskeytys. Kuten oikein asennettu ja huollettu palovaroitin ja ajantasainen pelastussuunnitelma mahdollistavat asukkaiden hallitun poistumisen ajoissa tulipalon tieltä, voidaan IPR-maailmassa patenttiriskien toteutumista hallita Patenttivalvonnalla, jossa Berggren kartoittaa yrityksen liiketoimintaan kohdistuvia riskejä neuvoo ja tunnistettujen riskien haitat liiketoiminnalle minimoidaan ennalta tehdyn suunnitelman mukaan. Vähemmän jännitystä – vakaampaa bisnestä.

     

    Näillä ajatuksin toivon, että todellakaan kenelläkään ei ole tulipalosta tai IPR-riskeistä jussina eikä myöhemminkään huolta, sillä keinoja on. Huolia helpottaa, jos palohälytin on asennettu ja patenttivalvonta paikallaan. Oheinen kuva on omasta talostani – riskien toteutumista vaikea uskoa ennen kuin kohdalle sattuu.

    Kuva1

     

    Pysy ajan tasalla IPR-uutisista

    Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.