Skip to main content
Blogi

Unionin tuomioistuin arvioi markkinaoikeuden toimivaltaa ja tavaramerkkien käyttöä internetissä

30.6.2023

Sisällysluettelo
    Jukka Palm

    Olen IPR-suojausten ja riita-asioiden hoitamisen kokenut ammattilainen. Tavaramerkkijuttujen lisäksi olen hoitanut useita patentti- ja mallioikeuskiistoja. Intohimoni on hoitaa asia hyvin ja tuottaa asiakkaalle lisäarvoa, olipa se sitten vahvempi IPR -suoja tai säästöä kuluissa.

    Osakkaamme Jukka Palm on kirjoittanut oheisen artikkelin World Trademark Review Daily -julkaisuun. Lataa alkuperäinen  englanninkielinen artikkeli täältä.

    Markkinaoikeus pyysi EU -tuomioistuimen ennakkoratkaisua

    Euroopan unionin tuomioistuimelle (EUT) tarjoutui poikkeuksellinen mahdollisuus arvioida EU-tavaramerkkituomioistuimena toimivan suomalaisen tuomioistuimen toimivaltaa tilanteessa, jossa epäilty loukkaus tapahtui internetissä.

    Asian C-104/22 taustalla oli markkinaoikeudessa vireille tullut EU-tavaramerkkiriita, jossa kantajana oli Lännen MCE Oy. Lännen MCE väitti, että samaan konserniin kuuluvat yritykset Berky GmbH ja Senwatec GmbH & Co KG olivat loukanneet Lännen MCE:n WATERMASTER tavaramerkkiä.

    Senwatec oli käyttänyt maksullista indeksointipalvelua, jolloin hakusana WATERMASTER tuotti ensimmäiseksi hakutulokseksi Senwatecin tuotteita koskevan Google Adwords-mainoksen. Berky puolestaan oli käyttänyt Lännen MCE:n tavaramerkkiä niin kutsutussa luonnollisessa indeksoinnissa. WATERMASTER-sanaa käytettiin Berkyn koneista otettujen kuvien metatagina ilmaisessa kuvapalvelussa Flickr.comissa, jonka vuoksi Google-haku sanalla WATERMASTER tuotti hakutuloksia Berkyn koneista.

    Vastaajayhtiöt vastustivat kannetta ja painottivat, että käyttö ei ole tapahtunut Suomessa.

    Tämän johdosta markkinaoikeus päätti lykätä asian käsittelyä, ja pyysi EUT:lta ennakkoratkaisua, jonka keskiössä oli kysymys siitä, onko markkinaoikeudella EU-tavaramerkkiasetuksen (2017/1001) 125 (1) artiklan mukainen toimivalta ratkaista asia, jossa kummankaan vastaajan kotipaikka ei ollut Suomessa, eikä Suomea mainittu ainakaan nimenomaisesti maaksi, johon mainostettuja tavaroita toimitetaan.

    Ratkaisu

    EUT:n mukaan internetissä tapahtuvilla toimilla on oltava riittävän vahva yhteys jäsenvaltioon, jotta kyseisten toimien voitaisi katsoa tapahtuvan tässä valtiossa.

    EUT katsoikin, että toimilla voi olla tarpeeksi vahva yhteys jäsenvaltioon silloin, kun osapuoli on käyttänyt maksullista indeksointia internetsivulla, joka käyttää kyseisen valtion ylätason verkkotunnusta, kuten .fi päätteistä verkkotunnusta.

    Sen sijaan EUT katsoi, että luonnollinen indeksointi internetsivulla, joka toimii yleisellä ylätason verkkotunnuksella ei yksin osoita riittävää yhteyttä sellaiseen jäsenvaltioon, jonka yleisö voi mahdollisesti nähdä kyseisen internetmainonnan.

    "This article first appeared in WTR Daily, part of World Trademark Review, in May 2023. For further information, please go to www.worldtrademarkreview.com."

    Pysy ajan tasalla IPR-uutisista

    Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.