Moni patenttialalle tulija löytää itsensä uudestaan koulun penkiltä työuran alkuvaiheessa. Työtehtävien oppimisen lisäksi tähtäimessä on patenttialan ammattilaiseksi pätevöityminen, josta palkintona ovat patenttiasiamiehen ja eurooppapatenttiasiamiehen tittelit. Berggrenillä on vuosien kokemus patenttialan ammattilaisten kouluttamisesta, ja monet eurooppapatenttiasiamiehistämme ovat läpäisseet vaativan tutkinnon jo ensimmäisellä yrittämällään. Tässä blogissa kerron omasta matkastani kohti eurooppapatenttiasiamiehen pätevyyttä ja siitä, miten Berggren mahdollistaa koulutuksen ja työn yhdistämisen.
Tarvittava tausta ja tutoreiden tuki
Patenttialalle tulevalta edellytetään yleensä teknillistä tai luonnontieteellistä koulutusta, joka antaa hyvän pohjan patentoinnin asiantuntijatehtäviin. Patenttiasiamiehen tai eurooppapatenttiasiamiehen nimikkeen käyttö kuitenkin edellyttää moniosaisten kokeiden läpäisyä. Kotimaisen patenttiasiamiehen tittelin saadakseen on läpäistävä kaksipäiväinen asiamiestutkinto, joka kattaa patenttilainsäädännön, patenttihakemusten laatimisen ja käsittelyn sekä eettisten ja ammatillisten standardien hallinnan. Eurooppapatenttiasiamiehen pätevyyteen johtavat EQE-kokeet (European Qualifying Examination) arvioivat syvällisesti hakijan taitoja patenttihakemusten laatimisessa ja käsittelyssä, kilpailijan patenttien kumoamisessa sekä kansainvälisten patenttisopimusten soveltamisessa. Näiden kokeiden suorittaminen vaatii normaalisti useamman vuoden opiskelua sekä työkokemusta pätevöityneen tutorin ohjauksessa.
Berggrenillä jokaiselle tulevalle patenttiasiamiehelle nimetään oma tutori, joka auttaa uuden ammattilaisen alkuun. Tutor toimii mentorina ja tukena sekä työssä että kokeisiin valmistautumisessa. Kannustamme jatkuvaan oppimiseen ja tiimityöhön, jolloin kokemusta kertyy yhdessä ratkotuista patentointitilanteista ja yhteistyöstä eri asiantuntijoiden, kuten lakimiesten ja IPR-konsulttien, kanssa.
Kurssit, opintopiirit ja opintovapaat
EQE-kokeet testaavat laajasti sekä kansainvälisten patenttisopimusten tuntemusta että käytännön työskentelyn hallintaa. Koska työssä tulee harvoin vastaan kaikkia mahdollisia patenttilainsäädännön rajatapauksia, osallistuin kursseille, joista sain kattavan kokonaiskuvan koealueesta ja syvällistä ymmärrystä erilaisista erikoistilanteista. Kurssit eivät pelkästään valmenna kokeita varten, vaan ne antavat myös eväitä oikean elämän lakipulmien ratkaisuun. Tanskassa ja etänä järjestetyillä kursseilla pääsin myös verkostoitumaan muiden EQE-kokelaiden kanssa.
Opintopiireissä ratkoimme harjoitustehtäviä yhdessä muiden EQE-kokelaiden kanssa, mikä auttoi selättämään vaikeimmat kysymykset ja toi kaivattua vertaistukea pitkään opiskelurupeamaan. Berggrenin tarjoamat opintovapaat olivat keskeisiä valmistautumisessani – ne mahdollistivat tasapainon säilyttämisen työn, opiskelun ja vapaa-ajan välillä.
Kokeiden jälkeen: uusia mahdollisuuksia
EQE:n läpäisy on osoitus asiamiehen vankasta ammattitaidosta ja avaa mahdollisuuden käyttää eurooppapatenttiasiamiehen nimikettä. Tämä nimike oikeuttaa edustamaan asiakkaita Euroopan patenttivirastossa ja avaa oven kansainvälisille markkinoille. Euroopan ulkopuolella sijaitsevat yritykset tarvitsevat Euroopan patenttivirastossa edustajakseen pätevän eurooppapatenttiasiamiehen.
Vaikka EQE-kokeisiin pänttääminen on minun osaltani nyt ohi, oppiminen ja kehittyminen jatkuvat. Valmis eurooppapatenttiasiamies voi syventyä esimerkiksi patenttiriitoihin ja pätevöityä edustamaan asiakkaitaan yhdistetyssä patenttituomioistuimessa. Berggreniltä löytyy myös patenttien väitteisiin ja valituksiin erikoistunut asiantuntijaryhmä, joka tarjoaa asiakkaillemme tukea näissä prosesseissa.
Kiinnostuitko?
Jos työ patenttien parissa kiinnostaa ja haluat tietää lisää Berggrenin tarjoamista mahdollisuuksista, tutustu urasivuihimme täällä. Olemme myös mukana Aalto Talent Expossa 14. marraskuuta 2024 Espoon Dipolissa – tule rohkeasti moikkaamaan!
Jos sinulla on kysyttävää patenttialasta tai haluat keskustella keksintöjesi suojaamisesta asiantuntijan kanssa, ota yhteyttä:
Erika Herronen
Eurooppapatenttiasiamies
+358 40 552 9066
erika.herronen@berggren.fi