Harvalla IPR-lakimiehellä on takataskussaan matemaattis-luonnontieteellinen korkeakoulututkinto. Berggrenin Suvi Julinilla on. Luonto vetikin hänet työskentelemään myös patenttiasiamiehen pätevyyden.
Berggrenillä vuonna 2012 IPR-lakimiehenä aloittanut Suvi Julin erottui muista jo pari vuotta sitten. Hänellä oli yli vuosikymmenen mittainen työkokemus vaativista ohjelmistoteknologian projekteista sekä juridisena että teknisenä asiantuntijana. Jossain välissä nuori juristi oli lukenut itsensä myös tietojenkäsittelytieteiden maisteriksi. Tietotaitojen yhdistelmä suorastaan ajoi hänet immateriaalioikeuksien maailmaan.
̶-Huomasin töideni risteävän tai liittyvän IPR-oikeuksiin yhä enemmän, hän muistelee.
Päästyään Suomen parhaaseen asiamiestoimistoon Berggrenille hän lähti täysillä mukaan täyden palvelun IPR-talon asiakasprojekteihin.
Julinin viikot täyttyivät kiintoisista patentinloukkaus- ja työsuhdekeksintöprojekteista Oulun ja Helsingin väliä matkaten tai - "lyncaten". Hän hakeutui heti seuraamaan myös ICT- ja ohjelmistoalan patentointitoimeksiantoja, perehtyen vähitellen hakemusten draftaamiseen. Oulun toimistossa häntä sparrasivat kokeneet eurooppapatenttiasiamiehet, erityisesti Jukka Määttä, joka ei päästänyt vähällä. Helsingissä Julin sai kollegiaalista apua kokeneemmilta IPR-lakimiehiltä ja koko lähes 20-henkiseltä Berggren Legal -tiimiltä.
7.5.2014 Julin hyväksyttiin patenttiasiamiesrekisteriin, yhdeksi Suomen harvoista IPR-lakimiehen ja patenttiasiamiehen pätevyyden saaneista.
̶-Loukkaus- ja työsuhdekeksintöasioissa voi pitää samaan aikaan aktivoituina sekä lakimiehen että patenttiasiamiehen näkökulmia omassa ajattelussaan. Niissä juridinen ja tekninen ymmärrys ruokkivat toisiaan - ratkaisu loksahtaa paikalleen hyvin. Siksi meillä Berggrenillä onkin jo pitkään panostettu siihen, että lakimiehet ja patenttiasiamiehet voivat vaihtaa tietoa reaaliajassa ja monipuolisin teknisin työkaluin. Asiakkuutemme ovat yhä kokonaisvaltaisempia, ja ratkaisun löytäminen edellyttää nopeaa juridis-teknistä pallottelua, Julin kertoo.
-Patenttihakemuksen draftaus on Julinin mukaan omaa luokkaansa. Siinä huomio keskittyy keksinnön edustamaan tekniikkaan ja sen hyödyntämisestä haluttavaan liiketoimintaan. Olennaisinta on laatia hakemus juuri oikean laajuisena, polttamatta siltoja myöhemmiltä suunnitelmilta mutta "silti maalamatta liian suurella pensselillä.
̶Ensihakemusvaiheessa tehdään lopputulokseen merkittävästi vaikuttavia valintoja, Julin sanoo ja toteaa, että niiden tekemistä ei voi opetella - se ymmärtämys syntyy vain työn kautta.
̶Patenttihakemuksen draftaus eroaa esimerkiksi sopimusten laatimisesta. Toki esimerkiksi ohjelmisto- ja lisensointisopimusten sekä avoimeen lähdekoodiin liittyvissä caseissa on hyötyä juurikin tästä yhdistelmästä, joka minulla on, Julin sanoo.
Julinin osaamiskuvaus pitää päivittää muiltakin osin. Vielä aiemmin hän kirjoitti haluavansa pätevöityä patenttiasiamieheksi. Nyt tilalle on muutettava "Alan suorittaa EQE-koetta."