Kaarinalainen Ixtur Oy kehittää automaation tarpeisiin uudenlaisia magneettiteknologisia nostoapuvälineitä ja -ratkaisuja. Niiden keksinnöllisyys pohjautuu magneetin bistabiilisuuteen: tehokas nostovoima syntyy pienellä energiankulutuksella. Teknologia on patentoitu USA:ssa. –IPR-suojaa oli jo haettu, kun tulin sijoittajaksi. Siksi tulinkin, kertoo Ixturin markkinointijohtaja Markku Oksanen, IPR:iä arvostava ex-nokialainen.
Ixturin valmistamat, sähköisesti tai pneumaattisesti ohjattavat magneettiteknologiset nostoratkaisut soveltuvat hyvin esimerkiksi automaatioon: tehtaiden tuotantolinjoille, telakoille tai terästuotteiden varastoihin. Käyttökohteena voi olla vaikkapa autotehtaassa työskentelevä robotti, jonka tarttujaan magneetti integroidaan.
Nostoratkaisuiden koko vaihtelee pienikokoisista automaattimagneeteista suuriin puomiryhmiin. Niillä nousee, muodosta riippuen, suuri osa magneettisista kappaleista.
Ixturin tuotteiden erityisyys pohjautuu edistykselliseen magneettiteknologiaan. Nostovoima syntyy bistabiileilla magneeteilla, jotka toimivat erittäin pienellä energiankulutuksella. Käytännössä energiaa kuluu vain magneetin tilan vaihtuessa kiinni-tilasta irti-tilaan (ON-OFF) ja toisin päin.
-Tämä tekee laitteista erittäin kiinnostavan vaihtoehdon energiasäästöihin pyrkivillä automaatiolinjoilla. Energiasäästön lisäksi Ixturin magneettiteknologia tarjoaa hyvän koko-/nostokykysuhteen. Se on tärkeä kriteeri erityisesti robottikäytössä, Ixturin liiketoimintaan itsekin sijoittanut markkinointijohtaja, hallituksen puheenjohtaja Markku Oksanen kertoo.
-Magneettiteknologisia ratkaisuja on jo markkinoilla joitakin, mutta meidän tuotteemme ovat saaneet kiitosta olemattomasta energiankulutuksestaan ja toimintavarmuudestaan. Hyvää palautetta on tullut esimerkiksi robottitarttujien keveydestä ja luotettavuudesta. Juuri eräs asiakas kiitteli YouTube-videossa ratkaisuamme – olivat testanneet sitä lekalla, Oksanen jatkaa hymyillen.
Keksinnölle on haettu useita patentteja. Ensimmäinen patentti myönnettiin USA:ssa kesällä 2015.
Ixturin tuotteiden päämarkkinat ovat Euroopassa. Erityisesti Suomessa, Ruotsissa ja Italiassa myynti on lähtenyt hyvin liikkeelle. 20 maassa toimivien jakelijoiden kautta saadaan jatkuvasti tilauksia myös Keski-Euroopasta, Yhdysvalloista ja Aasiasta.
Ottaen huomioon, että Ixturin tuotekehityksessä ja testauksessa työskentelee yli kaksi kertaa niin paljon työntekijöitä kuin myynnissä ja markkinoinnissa, Ixturin brändi on - vetovoimainen. Nettisivut rakentavat yrityksestä kansainvälisen ja laadukkaan kuvan. Tuotteilla on virtaviivainen ulkonäkö. Mielikuvat vastaavatkin tavoitteita: Ixtur pyrkii edustamansa teknologian markkinajohtajaksi.
-Tulevaisuuden tavoitteemme on ’Jos joku ajattelee magneettia, se ajattelee Ixturia’, myynnissä ja markkinoinnissa työskentelevä Jussi Artukka sanoo.
Artukan mukaan Ixturin nostoratkaisuja mainostetaan pääasiassa sosiaalisessa mediassa; LinkedInissä, YouTubessa ja Googlessa. Liidit ottavat usein itse yhteyttä jakelijaan, jolta tulee sähköposti Ixturin myynnille.
Oma vahva viestinsä kentälle ovat huolelliset investoinnit immateriaalioikeuksien suojaamiseen ja aktiivinen IPR-politiikka.
-Kehitämme aktiivisesti parannuksia näihin alunperin keksijä Reijo Nätin keksintöön pohjautuviin ratkaisuihin. IPR-suojauksissa politiikkamme on suojata idean ydintä joka suunnalta mahdollisimman kattavasti – ennakoiden myös sitä, miten kilpailijat yrittävät kiertää patenttiamme, Markku Oksanen selvittää.
-Kun tuotekehitykseen on investoinut miljoonan, on syytä varmistaa, ettei ideoita kopioida.
Ixtur oli aloittanut yhteistyön IPR-toimistonsa Turun Patenttitoimiston kanssa jo silloin, kun Markku Oksanen vuonna 2011 tuli Ixturiin pääomasijoittajaksi ja hallituksen puheenjohtajaksi.
-Kaikki rahoittajat eivät tänäkään päivänä edellytä sijoituskohteeltaan IPR-suojauksia. Minulle IPR:t ovat tärkeässä roolissa – muun muassa Nokia-taustani vuoksi.
- Eurooppapatenttiasiamies Tommi Fromin kanssa hoidetut prosessit ovat sujuneet hyvin. Opimme ensimmäisen hakemuksen laatimisesta hyvin paljon. Voi sanoa, että From on auttanut meitä prosessin edetessä miettimään uudella tavalla, miten keksintö kannattaa kirjoittaa, Oksanen kertoo.
Ixtur soittaa Fromille aina, kun tarvitaan vuorovaikutteista ja tiivistä sparrausta teknisistä piirteistä. Palaverit saattavat kestää koko päivän. Yrityksellä on palveluksessaan myös oma IPR-asiantuntija Juho Antikainen, joka hoitaa hakemuksen laadintaan liittyviä valmisteluja.
Tommi Fromin mukaan Ixtur on esimerkillinen IPR-palveluiden ostaja ja asettaa asiamiehelleen korkeat laatuvaatimukset. Bisneslähtöisyys on olennaisin kriteeri.
-Tuotteet itsessään ovat yksinkertaisia - se on juuri niiden vahvuus. Yksinkertaisuudella on saatu aikaan kustannuksiltaan kilpailukykyinen ja luotettava ratkaisu. Tällainen kilpailuetu vaatii kattavaa keksintöjen suojausta, sillä liiketoiminta voi kasvaa moneen suuntaan. Onkin olennaista, että haemme suojaa tulevaisuudessa tärkeälle liiketoiminnalle, emme pelkästään tuotteelle, Tommi From kiteyttää laadukkaan patentoinnin ydinajatuksen.