Skip to main content
Uutiset

Matkalla Kiinan markkinoille nopeus on valttia!

9.3.2017

Sisällysluettelo
    Berggren

    Olemme kansainvälinen täyden palvelun IPR- ja lakitoimisto. Suojaamme, kaupallistamme ja puolustamme asiakkaidemme immateriaalioikeuksia, minkä lisäksi tuemme asiakkaitamme kattavasti heidän jokapäiväisissä lakiasioissaan; sopimuksista tietosuojaan, markkinointioikeuteen, julkisiin hankintoihin ja oikeudenkäynteihin.

    Berggrenin Helsingin toimistolla järjestettiin Matkalla Kiinan markkinoille -aamupalaseminaari 8.3., johon oli mahdollisuus videoyhteyden kautta osallistua myös Turun ja Jyväskylän toimistoiltamme. Seminaarin teemoja olivat tavaramerkkien suojaus, tuoteväärennökset ja tullivalvonta Kiinassa. IPR-lakimiehemme Hannu Halmetoja, Irene Hallikainen ja Jenni Ihalainen muistuttivat kuulijoita siitä, että Kiina on suuri maa, ja käytännöt vaihtelevat jopa provinsseittain.

    Kiinassa saatavissa oleva tavaramerkkisuoja perustuu suurelta osin ajoissa ja tarkasti tehtyyn dokumentointiin. – Kiinassa noudatetaan first to file –periaatetta eli nopeat todellakin syövät hitaat, Hannu Halmetoja painotti. Kiinassa on tyypillistä, että merkkejä pyritään ”kaappaamaan” rekisteröimällä ne ennen todellista oikeudenhaltijaa. - Ja kun Kiinan markkinoilla ollaan, tärkeää on suojata tavaramerkki myös kiinankielisin merkein, Halmetoja muistutti.

    Irene Hallikainen kertoi tavaramerkin defensiivisestä rekisteröinnistä ennakointitoimenpiteenä. – Tähän kannattaa lähteä, jos on olemassa riski merkin kaappaamisesta, kopioinnista tai tuoteväärennöksistä. Oman tavaramerkin aktiivinen puolustaminen on myös tärkeää, Hallikainen muistutti.

    Seminaarin lopuksi Jenni Ihalainen vei osallistujat tuoteväärennöksien ja tullivalvonnan maailmaan. – Pääsääntöhän on, että kaikkea mitä voidaan väärentää, lähes varmasti myös väärennetään. Tämä ei koske pelkästään luksustuotteita, Ihalainen kertoi. Aitojen tuotteiden tunnistamisen helppouteen tuleekin kiinnittää huomiota, keinoista esimerkkinä Ihalainen mainitsi mm. turvasinettitarran. Kiinassa rekisteröidylle tavaramerkille on myös mahdollista hakea tullivalvontaa. Tullivalvonta on suositeltavaa etenkin, jos on epäilys tuoteväärennösten valmistamisesta Kiinassa tai viennistä Kiinan markkinoille. EU-tuoteväärennösasetuksen perusteella myös kauttakulussa olevat lähetykset voidaan pysäyttää.

    Matkalla Kiinan markkinoille –aamupalaseminaari sai osallistujilta hyvää palautetta. Aihe on kiinnostava ja ajankohtainen, ja kevään aikana tullaankin järjestämään uusi tilaisuus aiheen tiimoilta. Lisää Kiinan markkinoista myös Irene Hallikaisen blogissa täällä.

    imag0127_1_1-950x626

    Kuvassa seminaarin puhujat Jenni Ihalainen (vas.), Hannu Halmetoja ja Irene Hallikainen.

    Pysy ajan tasalla IPR-uutisista

    Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.