Skip to main content
Uutiset

Näkökulma: Hyvä IPR-johtaminen To Do -listalta teoiksi

21.12.2015

Sisällysluettelo
    Berggren

    Olemme kansainvälinen täyden palvelun IPR- ja lakitoimisto. Suojaamme, kaupallistamme ja puolustamme asiakkaidemme immateriaalioikeuksia, minkä lisäksi tuemme asiakkaitamme kattavasti heidän jokapäiväisissä lakiasioissaan; sopimuksista tietosuojaan, markkinointioikeuteen, julkisiin hankintoihin ja oikeudenkäynteihin.

    Shakki ja palikkatorni: strategisuus ja suunnitelmallisuus. Klassikkovertauskuvia ja tärkeitä ominaisuuksia menestyvälle yritykselle.

    Menestyshaluisen yrityksen To Do –listalta on jo jonkin aikaa löytynyt immateriaalioikeudet ja niiden viisas hyödyntäminen. Laji, joissa strategisuudelle ja suunnitelmallisuudelle on paljonkin käyttöä.

    Jotta IPR-johtamisen organisointi etenisi To Do -listalta käytäntöön, tulisi kuitenkin selättää ainakin seuraavat haasteet: ”IPR kuuluu ainoastaan lakiosastollemme”, ”IPR on vain pieni osa toimenkuvaani”, ”Meillä ei ole työkalua IPR:n hallinnointiin” tai ”IPR:n merkitys bisneksellemme ei ole oikein selvinnyt”.

    How To Do? Otetaan tähänkin avuksi shakkinappulat ja palikat – kuten otin 150 IPR-ammattilaiselle suunnatussa puheenvuorossani Münchenin IP Service Worldissa lokakuussa:

    Oma kokemukseni IPR-aktiivisten teollisuus- ja palveluyritysten toiminnasta on osoittanut, että shakkinappulat ja palikat tukevat toinen toisiaan. Ennakoivaa, koko elinkaaren aikaista IPR-johtamista on vaikea toteuttaa, jos ei perustaa – eli esimerkiksi IPR-strategiaa - ole rakennettu kuntoon. Ja toisinpäin: yrityksissä ei ymmärretä IPR-strategian ja IPR:n liiketoimintaan kytkemisen hyötyjä, jos IPR:n yleiset hyödyt ja merkitys liiketoiminnalle ovat epäselvät.

    Mielestäni hyvän IPR-johtamisen perustan voi rakentaa viidestä erilaisesta palikasta, joiden merkitys ja sisältö riippuu yrityksestä ja sen liiketoiminnan tavoitteista. 1) IPR-strategiasta, joka tukee liiketoimintavoitteita 2) Oman IPR-portfolion ja portfolion liiketoimintatarkoituksen tuntemisesta 3)Ympäröivän IPR-kentän eli kilpailijoiden IPR-salkkujen tuntemisesta 4) Riittäväksi mitoitetuista, liiketoiminnan edustajien kanssa vuorovaikutuvasta IPR-organisaatiosta sekä 5)liiketoimintaprosesseihin tiiviisti kytketyistä IPR-strategiaa toteuttavista IPR-prosesseista ja -työkaluista.

    Kun organisaation sisäiset IPR-palikat on aseteltu huolella, valmiudet immateriaalioikeuksien tuloksekkaaseen hyödyntämiseen ovat olemassa. Ja, kuten monet sanovat, edellytykset myös paremman tuloksen tekemiselle ovat kunnossa.

    Mistä sitten syntyy organisaation kyky johtaa tuota jäsenneltyä IPR-omaisuutta shakkipelissä vaadittavalla taitavuudella ja tavoitteellisuudella?

    Mielestäni IPR-omaisuuden huolelliseen organisointiin käytetty aika ja panostukset tuovat yritykselle juusi niitä shakkipelissä tarvittavia pelitilaisuuksia ja uusia avauksia:

    Kun IPR-strategiaa laadittaessa määritellään, miten IPR:illä voi tukea liiketoimintatavoitteiden saavuttamista, tullaan samalla muodostaneeksi vahvempi kytkentä liiketoimintaan. Kun selvitetään oman IPR-portfolion liiketoimintatarkoitusta ja jaetaan siihen liittyvää tietoa organisaatiossa, vahvistetaan samalla organisaation innovatiivisuutta sekä talon sisällä että ulkopuolisten silmissä. Kun raivataan resursseja ja suunnitellaan tehokkaita prosesseja IPR-johtamiselle, muun muassa hyvän IPR-johtamisen työkalun ja toisaalta hyvän asiamiestoimiston avustuksella, parannetaan mahdollisuuksia kasvattaa ja hyödyntää IPR-omaisuutta.

    Joskus tarvitaan vertauskuvia syy- ja seurausyhteyksien hahmottamiseen.

    Usein kuulluilla haasteilla ”IPR on vain pieni osa työtäni” ja ”Meillä ei ole sopivaa työkalua IPR:ien hallintaan” taitaa olla tekemistä sen kanssa, että ”IPR:n merkitys ei ole oikein selvinnyt bisneksellemme”.

    Jatta Rantala
    palvelupäällikkö (Greip®)
    jatta.rantala@berggren.fi
    Berggren Group

    Pysy ajan tasalla IPR-uutisista

    Tilaa uutiskirjeemme saadaksesi uusimmat artikkelit.